Nedovoljno vakcina protiv gripa

Blic 26.11.2008 19:41
Nedovoljno vakcina protiv gripa


Besplatnih vakcina protiv gripa, koje su namenjene za imunizaciju starijih građana, dece i hroničnih bolesnika, u pojedinim zdravstvenim ustanovama više nema. Potrebno je još 36.500 doza cepiva.




Ove godine kupljeno je za besplatnu imunizaciju građana 320.000 doza vakcine. Međutim, cepiva više nema u domovima zdravlja u Zvezdari, Paliluli, Starom gradu, Zemunu, Zavodu za rehabilitaciju, Zavodu za bolesti pluća i zaštitu od tuberkuloze, Zvečanskoj. Nisu vakcinisani ni pacijenti koji su stacionirani u gerontološkim centrima.
Gripa još uvek nema, ali prema savetima epidemiologa, sada je pravo vreme za vakcinaciju.
- Neophodno je da postoji rezerva vakcina protiv gripa ukoliko se građani više odazovu. Svake godine podižemo nivo svesti o vakcini, edukujemo ljude i lekare. A sada kada građani hoće da se zaštite, vakcine nema, pa je moraju kupiti - kaže za „Blic“ dr Predrag Kon, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Beograd.
Kako je „Blicu“ rečeno u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, ukoliko domovi zdravlja iskažu potrebe za dodatnim vakcinama, one će biti i kupljene. Ali i ustanove mogu same da nabave vakcine, pa će im Fond refundirati troškove.
Međutim, problem je u Pravilniku imunizacije i planu potreba, koji radi Institut za javno zdravlje „Batut“. Domovi zdravlja koji imaju vakcine, a koje možda neće ni potrošiti, ne mogu da proslede nekom drugom domu zdravlja kojem nedostaje cepiva. To je verovatno i razlog zašto su se ranijih godine bacile hiljade doza vakcina.
U „Batutu“, međutim, kažu da ukoliko nekome nedostaju vakcine, da je to propust same ustanove, kao i da do sada nema zvaničnih podataka o nedostatku vakcina.
Vakcina, koje se kupuju, ima u apotekama i mogu se nabaviti po ceni od oko 500 dinara. U Gradskom zavodu za zaštitu vakcinacija košta 670 dinara.

Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak