Hemofarm otvara vrata Amerike

Biznis 26.11.2008 17:19
Predsednik „Štade" Hartmud Reclaf  je naglasio da „Hemofarm" ima uslove i za izvoz lekova u EU

Predsednik „Štade" Hartmud Reclaf je naglasio da „Hemofarm" ima uslove i za izvoz lekova u EU


Vršačka farmaceutska kompanija prva je u regionu dobila FDA sertifikat, koji joj omogućava da naredne godine počne da izvozi lekove u SADFarmaceutska kompanija „Hemofarm" iz Vršca dobila je sertifikat američke Agencije za hranu i lekove (FDA) za „metilprednizolon" injekcije i počeće izvoz tog leka na tržište SAD u prvom tromesečju 2009. godine, najavila je juče ta kompanija.

Predsednik „Hemofarma" Miodrag Babić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da se od izvoza tog leka očekuje godišnji prihod između deset i 20 miliona dolara.

- „Hemofarm" je jedina farmaceutska kompanija iz Srbije i regiona koja je uspela da dobije sertifikat FDA - istakao je on.

Babić je kazao da će „metilprednizolon" injekcije, lek iz grupe sistematskih kortikosteroida, izvoziti u saradnji sa američkom kompanijom „Hospira", koja snabdeva bolnice.

- „Hemofarm" je sa „Hospirom" zaključio ugovor na deset godina, a u planu je da se dobiju sertifikati FDA i za lekove u čvrstoj formi, kao što su različite tablete - objasnio je Babić.

Lekovi skuplji od sredine decembra

Predsednik farmaceutske kompanije „Hemofarm" Miodrag Babić najavio je juče da bi lekovi u Srbiji mogli da poskupe sredinom decembra.

Babić je na konferenciji za novinare rekao da je sa Vladom Srbije dogovoreno da se, zbog slabljenja dinara, povećaju cene lekova i da se čeka usvajanje te odluke.

On je kazao i da je sa Vladom dogovoreno da se istovremeno povećaju cene nekih lekova, čija bi proizvodnja mogla da bude obustavljena zbog neisplativosti.

Babić je naveo da je reč o infuzionim rastvorima i drugim lekovima koji su u širokoj upotrebi.

Dvosmerna saradnja

Predsednik nemačke kompanije „Štada" (Stada) Hartmud Reclaf rekao je da američki sertifikat koji je dobio „Hemofarm" povećava ugled čitave „Štada grupe", u okviru koje posluje vršačka fabrika lekova.

On je naglasio da „Hemofarm" ima preduslove i za izvoz lekova na tržište Evropske unije i najavio da će „Štada" nastaviti da seli proizvodnju pojedinih preparata u vršačke pogone, pošto je u kratkom roku premeštena proizvodnja 20 lekova.

Potpredsednik „Hemofarma" Nikola Stanković najavio je da sa kompanijom „Hospira" iz Čikaga planiraju dvosmernu saradnju u oblasti onkologije, proširenjem palete tih lekova na srpskom tržištu. Kako je istakao, sa tom američkom kompanijom je planiran i razvoj kontraceptivnih proizvoda za tržišta Novog Zelanda, Južne Amerike, Kanade i SAD.

Istorijski trenutak

- Sa kompanijom DMS iz Čikaga planira se i plasman tableta „ibuprofena" i „paracetamola" - izjavio je Stanković i dodao da će time „Hemofarm" povećati izvoz.

Stanković je rekao i da od ukupnog kapaciteta proizvodnje „Hemofarma", koji iznosi pet milijardi tableta godišnje, za „Štadu" trenutno proizvode oko 250 miliona tableta.

Kako je za Biznis izjavila PR „Hemofarma" Gordana Lazić-Velovan, ovo je istorijski trenutak i za „Hemofarm" i za „Štadu", ali i za Srbiju.

- Podsećanja radi, „Hemofarm" je prvi u Srbiji, 2001. godine, dobio EU GMP sertifikat za pogon u Vršcu, najstroži evropski standard koji podrazumeva skup strogo propisanih pravila i procedura tokom proizvodnje i kontrole farmaceutskog proizvoda. FDA sertifikat je garancija da je lek proizveden po najstrožim zahtevima Američke državne agencije za hranu i lekove i, osim značaja za „Hemofarm" i „Štadu", očekujemo da imponuje Srbiji, društvu, nauci i privredi - kaže Lazić-Velovan.

Ona je dodala da FDA odobrenje „Hemofarmu" otvara vrata za razvoj aktivnosti u nekoliko pravaca. U planu je, prema njenim rečima, između ostalog, nastavak saradnje sa američkim partnerom na polju lekova za terapiju onkoloških pacijenata i drugih farmaceutskih formi.

- Ulazak „Hemofarma" na američko tržište najtežim putem otvara izuzetne perspektive za aktivnosti u SAD i kroz prodaju lekova u manje komplikovanoj formi. Takođe, rigorozan FDA standard, kao garancija kvaliteta, odskočna je daska za osvajanje i drugih svetskih tržišta koja FDA sertifikatom uslovljavaju ulaz. Procedura FDA sertificiranja drugih proizvoda „Hemofarma" je u toku - izjavila je ona.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak