Uža kravata manje uspeha

Biznis 26.11.2008 17:17
Uža kravata manje uspeha


Stručnjaci poručuju poslovnim muškarcima da ne prate slepo aktuelni trend uskih kravata. Kravata biznismena na najširem delu nikako ne sme biti uža od 7,5 cmPoslovnim muškarcima se ne preporučuje da slepo prate aktuelni trend uskih kravata. U visokim korporativnim krugovima pazi se na svaki detalj, pa se svaka promena u širini kravate može odraziti čak i na uspeh na poslu. Naime, ako je kravata preuska, muškarac bi mogao da izgleda previše trendi i da se ne uklapa konzervativne poslovne kodekse. Zato stručnjaci poručuju da kravata biznismena na najširem delu nikako ne sme biti uža od 7,5 centimetara.

Uska revolucija

Od prošle sezone, kravate su sve uže, a uz njih idu i odgovarajući tanji čvorovi. Reč je o sužavanju od barem pola centimetra, a neki dizajneri idu i dalje. Trend sužavanja kravata pripisuje se trendu sužavanja kroja muških odela. U poslednjih nekoliko godina odela postaju uža, prateći oblike tela, koja postaju vitkija i oblikovanija zbog sve veće popularnosti odlazaka u teretanu. Osim uskih odela, dizajneri sada promovišu i više strukirane košulje i uže farmerke sa elastičnim nitima.

Evropski luksuzni brendovi, poput „Charveta", „Hermesa" ili „Salvatorea Ferragama", suzili su kravate pre američkih kolega. Čak je i tradicionalni britanski „Thomas Pink" „sišao" na 8,25 cm sa dosadašnjh 9,5.

- Čini nam se da uža kravata daje čistiji i elegantniji izgled - kaže Nil Blek, predsednik kompanije „Jos".

Dobro odabrana uža kravata šalje i pravu poruku.

- Izgled treba da bude „kul", a da se istovremeno daje počast klasičnoj ideji odeće - kaže Džim Mur, kreativni direktor časopisa GQ, koji je na naslovnici objavio fotografiju Baraka Obame sa užom kravatom.

Međutim, neki diktatori stila i proizvođači najskupljih modela nisu se pridružili „uskoj revoluciji". Na primer, „Brooks Brothers" su se sa svojim uskim modelima „spustili" sa 9,5 na devet centimetara, ali su neke najskuplje primerke ostavili da budu širi i od deset centimetara.

Šta kravate govore

Muškarci koji nose kravatu sa cvetnim uzorkom su vrlo vesele i optimistične osobe, u svemu uvek uspeju da pronađu vedru stranu. Od njih možete puno toga naučiti, posebno o životu i stavovima, a najviše o izbegavanju stresa. Leptir kravatu nose jaki individualci - uglavnom profesori i naučnici - osobe koje su navikle da budu drugačije. Utapanje u masu njima jednostavno nije poznato, čak ni kada je reč o strogim pravilima u odevanju. Uvek pronađu način da se istaknu. Ako muškarac nosi kravatu sa motivom životinja, bez obzira na to o kojoj životinji je reč, u njemu se krije „veliko dete". Na prvi pogled je to ponekad teško prepoznati, ali već nakon nekoliko minuta druženja sa ovom osobom, sve će vam biti jasno.

Ako muškarac nosi kravatu na pruge znači da je perfekcionista. On je osoba koja voli da ima sve isplanirano i ne ostavlja mesta za spontanost. Od žene koja je u vezi sa ovakvim muškarcem očekuje se preterana čistoća. Ipak, ove osobe više od svega cene porodicu i sav svoj trud ulažu u to da ona bude skladna. Muškarci koji imaju kravatu u jednoj boji, a uzorak je slične nijanse, osobe su koje dosta pažnje posvećuju svom izgledu. Oni uvek prate modnu scenu. Njihova kravata uvek je u najmodernijoj boji sezone, u više nijansi. Ovaj tip muškarca zna sa ženama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak