Druže Tito ljubičice bijela…

DW 26.11.2008 17:14
U Mrknjić Gradu je pre 65 godina održano prvo zasedanje ZAVNOBIH-a

U Mrknjić Gradu je pre 65 godina održano prvo zasedanje ZAVNOBIH-a


Pre 65 godina održano je prvo zasedanje ZAVNOBIH-a i udareni temelji Bosne i Hercegovine. Brojni ljudi, iz svih krajeva BiH, položili su cveće ispred muzeja u Mrkonjić Gradu. Pesme iz tih dana nisu izostale ni ovog puta.„Druže Tito bijela lica, kad ćeš doći do Užica.”

 

Dimitrije Đaković iz Prijedora i danas pamti da su o ZAVNOBIH-u tada svi govorili:

 

„Znam da je bio događaj kakav se može samo pamtiti jer je to bio događaj koji je potresao Evropu. Kako to, kaže, da je jedan avanturista tako dalekosežno sprema neke događaje. E to je bio 25. novembar.”

 

Nikada nisu posumnjali u ishod borbe

 

Poštovaci lika i dela Josipa Broza - Tita iz Zeničko-Dobojskog kantona došli su sa čak 13 autobusa kako bi obeležili 25. novembar. Među njima je bio i Meho Mostarlić iz Zavidovića.

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Blagoja Gajić, predsednik Saveza udruženja boraca NOB-a RS

„Ovdje su obnovljeni temelji budućnosti BiH. Zato smo iz Ze-Do kantona došli sa 13 autobusa.”

 

Neposredno po okončanju sednice ZAVNOBIH-a, slobodna teritorija obuhvatala je više od polovine tadašnje Jugoslavije. Više od 5 miliona ljudi doživelo je slobodu, kaže predsednik Saveza udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata RS Blagoja Gajić.

 

„Bili su to ratnici Narodno-oslobodilačke borbe koji u najtežim situacijama nisu posumnjali u ishod te borbe.”

 

Svetlo koje nam pokazuje put

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Predstavnik SUBNOR-a Federacije BiH Advan Hozić

247 delegata iz svih krajeva BiH probijalo se kroz sneg te 1943. godine kako bi ZAVNOBIH i formalno konstituisali kao opšte-političko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta Bosne i Hercegovine, iako je u stvarnosti i praksi delovao kao njen najviši organ vlasti.

 

Tada je izražena odlučnost na koju bi se, prema rečima predstavnika SUBNOR-a Federacije Advana Hozića, trebali ugledati današnji političari.

 

„Tada je ZAVNOBIH zaključio da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska odnosno bošnjačka već i srpska i hrvatska i muslimanska odnosno bošnjačka što je i dan danas svjetlo koje nam pokazuje put.”

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Rade Pilipović u uniformi

Rade Pilipović došao je kao potomak jednog od 247 delegata koji su došli na zasjedanje 43. godine.

 

„Obukao sam uniformu jer mi stariji treba da se podsjetimo na te dane i borce koji su za četiri godine ratovanja uspjeli istjerati `Švabe` i okupatora iz zemlje i donijeti nam slobodu.”

 

Odlukom Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu od 29. novembra 1943. potvrđene su odluke Prvog zasedanja ZAVNOBiH-a i time je Bosna i Hercegovina postala šesta federalna jedinica u demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Tako je na jedini realan i prihvatljiv način bilo rešeno pitanje državno-pravnog položaja Bosne i Hercegovine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak