Obama - Crni Kenedi?

DW 26.11.2008 17:10
Obama - Crni Kenedi?


Barak Obama se često zbog njegove harizme poredi sa Džonom Kenedijem. Podsećanja u Sjedinjenim Američkim Državama na ubistvo Kenedija pre 45 godina bude strahovanja da bi i Obama mogao da bude cilj napada.Bilo je nešto posle pola jedan popodne u Dalasu u Teksasu kada se dogodio jedan od najtragičnijih trenutaka u američkoj istoriji. Radio stanice prekinule su svoje programe:

 

„Predsednik Kenedi je ubijen.“

 

Taj događaj izazvao je žalost i zaprepašćenost ne samo u Americi.

 

Li Osvald nije moga biti sam?

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Džon Kenedi je ubijen 22.11.1963. u Dalasu

Džon Ficdžerald Kenedi ubijen je u otvorenom automobilu pored njegove supruge Džeki. Njegov zamjenik Lindon Džonson, koji je kratko posle toga u avionu imenovan za novog predsednika, formirao je Istražnu komisiju koja je utvrdila da je Li Harvi Osvald bio jedini koji je pucao na predsednika sa prozora jedne zgrade. Osvald je to negirao. Ali kratko posle njegovog hapšenja ubio ga je vlasnik jednog bara u Dalasu po imenu Džek Rubi.

 

Međutim, ostala je sumnja u navode do kojih je došla Istražna komisija. Danas postoje brojne teorije zavjere o kojima govori i film Olivera Stona „JFK“. U jednoj od scena tog filma se navodi:

 

„Snajperisti američke Federalne policije, (FBI) dva puta su rekonstruisali ubistvo i nikada nisu mogli da pogode cilj tako kao što je to navodno uradio Osvald. On nije bio jedini koji je pucao.“

 

Obamu još od proleća čuvaju kao da je predsednik

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Danijel Kovart optužen je za planiranje atentata na Baraka Obamu

I danas mnogi Amerikanci veruju u teoriju zavere. Novi američki predsednik 20. januara 2009. postaće Barak Obama koji je već tokom izborne kampanje slavljen kao „crni Kenedi“. Američki reper pod imenom „Fifti sent“ (50 Cent) kaže:

 

„Verujem da Amerika nije spremna za crnog predsednika. Mislim da bi mogao da bude ubijen.“

 

Ali na svu sreću, do sada su takve pretnje dolazile samo od amatera koji su već uhapšeni. Nema zvaničnih informacija o nekim ozbiljnim planovima o ubistvu. Obamin stranački prijatelj senator Dik Darben kaže:

 

„To je tužna stvarnost da neki ljudi mrze Obamu samo na osnovu njegovog afro-američkog porekla.“

 

Obamu zbog toga čuvaju kao predsednika još od proleća prošle godine. Sam Obama o tome kaže:

 

„Moji čuvari, snažni mladići iz Tajnog servisa neprestano paze na mene. Ali ja mislim da neću o tome zauvek razmišljati.“


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak