Odbrana dinara milijardu evra

Glas javnosti 26.11.2008 16:30
Odbrana dinara milijardu evra


NBS potrošila više od 500 miliona evra za dva meseca. Iako to ne ugrožava devizne rezerve, pitanje je da li je njihovo trošenje u korist domaće valute oportunoOd početka oktobra do danas Narodna banka Srbije prodala je više od pola milijarde evra kako bi stabilizovala kurs dinara, a od početka godine čak 897 miliona. I pored toga, dinar je samo tokom protekle nedelje izgubio 4,42 odsto vrednosti, a juče čak 0,8 odsto, čime je spao na najnižu vrednost u 2008. godini. Ekonomisti se slažu da centralna banka ne može da doveka veštački održava jaku domaću valutu, ali niko ne zna liniju iznad koje bi monetarna vlast bila primorana da dozvoli da se devizni kurs formira potpuno slobodno.

Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta tako podvlači da „svakako da postoje granice“ i da kurs nije ni moguće stalno braniti, ali da za time nema ni potrebe.

- Ravnotežni kurs će se formirati na osnovu ponude i potražnje na određenom nivou, recimo iznad 100 dinara. U Srbiji će se i posle toga uvoziti koliko građani mogu da plate i tek kada više ne bude te tražnje, kada više ne bude novca za kupovinu i potražnja za devizama će se sniziti i kurs će se stabilizovati - smatra Nikolić.

KURS I DALJE PADA

Narodna banka je juče objavila indikativni kurs evra od 88,88 dinara, što je pokazatelj nastavka silaznog trenda od početka nedelje. Evro je juče vredeo 88,50 dinara i pored toga što je NBS intervenisala sa 30 miliona evra. Samo tokom ovog meseca centralna banka je prodala ukupno 232 miliona evra na međubankarskom tržištu, a u oktobru čak 269 miliona. Koliko je dinar pao pokazuje to što je 7. avgusta kurs evra iznosio samo 75,75 dinara.


Podsećajući da Narodna banka tvrdi da ona ne brani kurs već da samo sprečava velike dnevne promene cene deviza, Nikolić ističe da je jasno da je osnovni motiv za ovakve intervencije to što bi pad dinara povećao cene uvoznih dobara, što bi stvorilo i rast troškova u domaćoj proizvodnji i konačno dovelo do rasta inflacije, koji je NBS dužna da spreči.
- NJihova osnovna greška je veštačko održavanje cena. Jedino što bi privremeno pomoglo dinaru jeste neka velika privatizacija. Ovako je NBS potrošila preko 500 miliona evra za dva meseca, a da nije rešen problem prevelike tražnje. To u ovom trenutku neće ugroziti devizne rezerve, ali u perspektivi moramo da se zapitamo da li je oportuno - kaže Nikolić.

Ekonomista Miladin Kovačević ima nešto drugačije mišljenje i smatra da su tvrdnje da će kurs dostići 100 dinara „besmislica“ i da je već ovaj sadašnji nivo ravnotežni. On prognozira da se će već početkom decembra smiriti kurs zbog toga što su uvoznici, koji kupuju devize da bi nabavili robu, nagomilali zalihe za zimske praznike, a istovremeno se očekuje veći priliv deviza od rođaka koji za Novu godinu dolaze u Srbiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak