Razgovori sa Gaspromom o ceni gasa

RTS 26.11.2008 16:08
Razgovori sa Gaspromom o ceni gasa


Gasa će biti, ali se ne zna pod kojim uslovima. Ugovor o isporuci trebalo bi da se zaključi do 15. decembra.Danas počiinju razgovori sa predstavnicima "Gasproma" o snabdevanju Srbije gasom u 2009. godini. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović nagovestio je da bi u tim razgovorima trebalo da se razreši pitanje da li će se gas u Srbiju uvoziti preko posrednika ili bez njega.

Bajatović je istakao da će gasa biti, ali se još ne zna pod kojim uslovima. Ugovor o isporuci trebalo bi da se zaključi do 15. decembra.

Cena ruskog gasa je trenutno oko 500 dolara za hiljadu kubnih metrara, a u tu cenu uračunata je i tranzitna taksa kroz Mađarsku, koja je u trećem tromesečju ove godine povećala cenu takse za 27,52 odsto.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler najavio je početkom novembra da će ruski energetski gigant od početka 2009. godine smanjiti cenu gasa koju naplaćuje evropskim zemljama, jer je trenutna cena tog energenta iznad 500 dolara za 1.000 kubnih metara rekordno visoka.

Analitičari ističu da je pojeftinjenje ruskog gasa već neko vreme izvesno, zato što cena tog energenta prati kretanje cene sirove nafte, mada sa kašnjenjem, a cena "crnog zlata" je od preko 146 dolara za barel, sredinom ove godine, pala na nešto iznad 50 dolara u novembru.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak