Krišto ruši Vladu

Kurir 26.11.2008 16:02
Krišto ruši Vladu


Zahtev za smenu direktora aerodroma ujedinio opoziciju i vlast. G17 plus sinoć saopštio: „Ako je Krišto prekršio zakon, sigurno ga nećemo štititi“Predstavnici svih opozicionih partija, ali i poslanica DS Nada Kolundžija, zatražili su juče sa skupštinske govornice da se Bojan Krišto, direktor aerodroma "Nikola Tesla", odmah smeni zbog bonusa od 11.500 evra koji je sebi isplatio u junu ove godine.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, izneo je nove podatke, koji govore da su iznosi koje je Krišto isplaćivao sebi i saradnicima i veći nego što je javnosti bilo poznato.

- Krišto je lagao kad je rekao da prima platu od 380.000 dinara. Prema podacima koje smo dobili za februar, on je primio platu od 480.000 dinara. Dakle, za pet meseci taj funkcioner G17 plus podigao je 1,8 miliona dinara! - istakao je Todorović. On je dodao da su zaposleni na aerodromu "Nikola Tesla" koji su primali milionske iznose na štampanim karticama vođeni pod šiframa, dok su ljudi koji primaju normalne plate potpisivani imenom i prezimenom.

- Ko je odgovoran, Bojan Krišto ili onaj u čije ime radi? Kako je moguće da DS bude u koalicija sa strankom čiji članovi na ovakav način pljačkaju državu? Koji je to razlog zbog koga Mlađan Dinkić jasno stavlja do znanja građanima Srbije da nema šanse da se Krišto smeni ili da podnese ostavku? Zahtevamo da se iz Ministarstva finansija odmah pošalje budžetska inspekcija na aerodrom "Nikola Tesla" i da MUP pošalje UPBOK kako dokumentacija ne bi nestala, mada ja već imam dovoljno materijala da Krišta pošaljem na 40 godina robije - poručio je Todorović.

Slobodan Maraš, poslanik LDP, takođe je zatražio od Vlade ne samo da smeni Krišta već i da objasni ko mu je dozvolio da, uprkos iznetim podacima, još godinu dana pljačka državu.

- U potpunosti podržavamo inicijativu Todorovića i SRS. Ne tražimo samo smenu Krišta već zahtevamo da se utvrdi odgovornost onih koji su mu omogućili da to uradi. Ne znam samo kako mislite da novac koji je uzeo vrati u budžet Srbije - upitao se Maraš.

Vladan Batić, lider DHSS, primetio je da će na kraju ispasti da je funkcioner G17 plus jači i od predsednika Srbije.

- Dinkić kaže da neće da ga smeni i da je Krišto dobar menadžer. Ispada da je aerodrom privatno preduzeće Mlađana Dinkića. I zašto danas nema poslanika G17 plus? Na taj način prećutno podržavaju Krištove zloupotrebe - istakao je Batić.
Ipak, G17 plus, na čiji je predlog Krišto izabran za direktora aerodroma, sinoć je legao na rudu i saopštio da su za svaku osudu „bezobrazno visoki bonusi“ koje je podelio zaposlenima. Kako je saopšteno, „ako je Krišto prekršio zakon, G17 plus ga sigurno neće štititi“.

„Novac će morati da bude vraćen i svako ko je prekršio zakon mora da odgovara, bez obzira na to iz koje je stranke. Međutim, i ostala javna preduzeća moraće da prođu kroz isti postupak transparentnosti, kao i da se objavi kolike su plate i bonusi direktora ostalih preduzeća“, rečeno je u stranci. Kako su naveli, ovo ne sme biti hajka na G17, već borba za uspostavljanje principa kontrole plata u javnim preduzećima koji će biti jednaki za sve.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak