NBS: Moguće olakšice i u otplati stambenih kredita

24 sata 26.11.2008 15:57
NBS: Moguće olakšice i u otplati stambenih kredita


Nema smetnji da se olakšice u otplati kredita primenjuju i u otplati stambenih kredita, ali to će biti moguće posle dogovora banaka sa Nacionalnom korporacijom sa osiguranje stambenih kredita, izjavila je viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Mira Erić-Jović. Erić-Jović je najavila da NBS priprema i dodatne mere za ublažavanje efekata svetske finansijske krize na bankarski sektor i privredu. Nove mere će se odnositi na klasifikaciju kredita čija je otplata produžena, kao i omogućavanje klijentima banaka da njihova rata za ranije odobrene kredite premašuje 30 odsto mesečnih primanja, odnosno 50 odsto u slučaju stambenih kredita, zbog promene deviznog kursa.
Viceguvernerka je rekla da je 20 od 36 banaka u Srbiji trenutno spremno da svojim klijentima omogući olakšice u otplati kredita. Te banke su, prema dogovoru sa centralnom bankom, do kraja 2009. ukinule naknadu za prevremenu otplatu kredita, osim u slučaju refinansiranja, a omogućile su, bez dodatnih troškova, i produženje roka otplate kredita do godinu dana i konverziju kredita indeksiranih u stranoj valuti u dinarske, kao i konverziju u evre ili dinare kredita vezanih za švajcarske franke.
Olakšice se, kako je rekla viceguvernerka, ne odnose samo na kredite građanima i svaka banka, u skladu sa svojom poslovnom politkom, može da ih primenjuje i na kredite privredi. Neke banke su se izjasnile da čekaju regulativu NBS-a da bi počele da primenjuju olakšice za otplatu kredita, ali, prema njenim rečima, novi propisi su potrebni samo za produženje roka otplate kredita i oni će biti pripremljeni do sredine decembra.
Viceguvernerka je preporučila građanima da budu oprezni i preračunaju koja im olakšica u otplati kredita odgovora i dodala da NBS očekuje da banke obračunavaju fer kamate na kredite koji se konvertuju u drugu valutu. Ona je naglasila da produženje roka otplate kredita uvećava obaveze klijenta, ali je dobro da postoji i takva mogućnost za one koji imaju teškoće da redovno otplaćuju rate.
U oktobru je, prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, kreditna aktivnost usporena, a nominalni rast kredita bio je 9,7 odsto.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak