Delije idu u Zagreb

Kurir 26.11.2008 15:37
Delije idu u Zagreb


Navijači Crvene zvezde bodriće moskovski Spartak na meču Lige UEFA protiv Dinama zbog čega je policija u pripravnostiVeliki rusko-srpsko-hrvatski navijački obračun mogao bi da se dogodi u četvrtak, kad u okviru lige UEFA kupa u Zagrebu igraju Dinamo i moskovski Spartak. Navijači ruskog kluba najavili su masovan dolazak u Zagreb, a fanovi Spartaka očekuju na gostovanju i podršku Delija. Ni domaći ne sede skrštenih ruku jer su i jednima i drugima Bed blu bojsi spremili vatreni doček. Hrvatska policija je zbog svega mogućeg svoje snage podigla na nivo borbene gotovosti.

Pripadnici Spartakove navijačke grupe Fratrija, što u prevodu znači „bratstvo“, poznati su u Rusiji kao organizacija s radikalnim desničarskim stavovima. Usko su povezani s navijačima Crvene zvezde i fanovima grčkog Olimpijakosa. Sve tri navijačke grupe vežu iste boje, crveno-bele, i ista pravoslavna vera.

Proteklih dana Rusi su od Delija sakupljali sve informacije o Bed blu bojsima, o njihovim političkim stavovima, hrabrosti, okršajima iz vremena SFR Jugoslavije. Jedan od vođa navijača Spartaka Ivan Katanajev najavio je da će ruski navijači na svaku provokaciju Hrvata umeti adekvatno da odgovore. Oni žele da sačuvaju rusku reputaciju „obračuna pesnicama“.

- Ne želimo da se u tučama koriste palice, flaše i slični rekviziti. Već desetak godina pokušavamo da iskorenimo oružje iz obračuna s navijačima protivničkih klubova. Za nas je tuča pitanje časti, a ako Hrvati budu hteli, možemo fajt da organizujemo na lokaciji gde nikom ne bismo smetali. Ne želimo policiju u našoj blizini. Obično se dogovorimo da se nađemo u parkovima, šumama ili predgrađu, a zna se i broj ljudi koji će učestvovati u tuči - rekao je Ivana Katanajev za zagrebačke Sportske novosti.

Koliko su Fratrija i Delije usko povezani, najbolje najbolje ilustruju podaci sa sajta navijača Spartaka iz Moskve. Jedan od četiri jezika na zvaničnom sajtu Fratrije je srpski, a fanovi Spartaka putem interneta prodaju crvene majice s natpisom „Kosovo je Srbija“, ali i dukseve Delija „Krejzi nort“.

Najava dolaska ruskih navijača već je na noge podigla hrvatsku policiju. Na svim graničnim prelazima angažovane su dodatne snage, kao i policajci u civilu, kojima je cilj da spreče ulazak sumnjivih lica iz Rusije, Srbije, BiH i Grčke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak