Kako biste uštedjeli pri opremanju i uređenju stana, potrebno je napraviti nekoliko osnovnih koraka prije samog početka radova. Najvažnije je točno znati što želite. U kvalitetnoj analizi prostornih mogućnosti pomoći će vam stručnjaci – arhitekti i dizajneri, a u manjim zahvatima to možete učiniti i sami.

Dobro proučite različite verzije tlocrtnih rješenja i odaberite najkvalitetniju za vaš način života. Greške na papiru se puno lakše ispravljaju od onih već izvedenih, stoga provedite što više vremena analizirajući nacrte kako biste bili sigurni da ste odabrali ono pravo. Na ovaj način ćete izgubiti nešto više vremena, ali ćete sigurno uštedjeti novac, jer nećete morati plaćati još i popravak grešaka.Nakon što ste definirali potrebe, pristupite prikupljanju ponuda za uređenje i opremanje stana ili kuće. Ovo je vrlo važan korak iz više razloga. O odabranoj tvrtki će ovisiti cijena, kvaliteta i rok izvedbe radova ili dostave. Obaveze je najbolje regulirati ugovorom, pogotovo ako se radi o izvedbi obrtničkih radova.

Ako se dogovara po sistemu 'ključ u ruke', ugovor treba biti vrlo precizno sastavljen kako ne bi bilo nikakvih nejasnoća oko opsega radova koji se trebaju izvesti. Svaka tvrtka treba dati garanciju za svoj rad, tako da trošak sanacije eventualnih grešaka i nepravilnosti snosi isključivo izvođač radova.
Prikupljene ponude usporedite po svim stavkama – vrsti ponuđenih materijala i uređaja, roku za izvođenje, načinu dostave jer se često dogodi da odabrana najjeftinija ponuda bude u konačnici najskuplja, jer nije sadržavala sve stavke koje će izvođač na kraju naplatiti.

Za sve ugradbene elemente te različite uređaje, prije kupovine provjerite dostupnost servisa za popravak i mogućnosti nabave rezervnih dijelova, kako ne biste došli u situaciju da zbog bezazlenog kvara morate kupovati novi uređaj. Osim toga, dobro pročitajte upute za upotrebu i održavanje, jer se često zbog nepridržavanja istih skraćuje rok trajanja. To će vam ponovo povećati troškove zbog plaćanja popravaka ili čak kupovine novih uređaja ili opreme.