Kanabis rešava moždane probleme

RTS 26.11.2008 13:10
Indijska konoplja

Indijska konoplja


Psihoaktivna supstanca indijske konoplje može da ima pozitivno dejstvo na mozak starijih osoba, tvrde naučnici sa Univerziteta Ohajo.Glavna psihoaktivna supstanca kanabisa (cannabis indica) THC (tetrahidrokanabinol) može da ublaži moždane upale i da stimuliše formiranje novih moždanih ćelija, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja koje je sprovela grupa američkih stručnjaka.

Istraživanje ukazuje i da bi razvoj lekova na bazi sintetičkog THC-a mogao da pomogne u sprečavanju ili usporavanju pojave Alchajmerove bolesti, najčešćeg oblika demencije.

Laboratorijsko testiranje dejstva sintetičkog narkotika na pacove pokazalo je da taj supstanca aktivira najmanje tri receptora u mozgu, koji utiču na memoriju, kao i na psihološke procese koji su u vezi sa apetitom, raspoloženjem i reagovanjem na bol.

U odvojenom istraživanju na uzorku od više od 3.000 pacijenata ispitivana je efikasnost ginko bilobe, koji je davan uporedo sa placebom.

Rezultati, objavljeni u Časopisu američkog lekarskog udruženja (Journal of the American Medical Association), pokazali su da ginko biloba, biljka koja ima veliki broj pozitivnih efekata na zdravlje ljudi, ne utiče ni na sprečavanje ni na usporavanje razvoja Alchajmerove bolesti.

Tokom studije ispitanici su dobijali 240 miligrama ginka dnevno, što nije imalo nikakav uticaj na sprečavanje Alchajmerove bolesti ni drugih oblika demencije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak