Festić- presek domaćih ostvarenja

Danas 26.11.2008 14:10
Festić- presek domaćih ostvarenja


Među već nekoliko stalnih festivala pozorišta za decu u zemlji, jasno kao domaći festival profiliše se Festić, najstariji u Beogradu, koji se ove godine održava 14. put od 27. novembra do 4. decembra u pozorištu „Boško Buha“.Na njegovom čelu je Umetnički savet koji čine Donka Špiček, Željko Hubači Aleksandra Volić, koji ujedno pravi odabir predstava za dve selekcije - profesionalna pozorišta i ona u kojima deca igraju za decu.

„Odgovorna uloga preseka domaćih pozorišnih ostvarenja za decu pripada Festiću - kaže Hubaču katalogu festivala - i ovogodišnji njegov repertoar je precizan presek trenutnog stanja u pozorištima za decu u Srbiji“. On je pohvalio iskorak koji su načinili zemunski lutkari u svom viđenju „Bastijena i bastijene“, zanimljiv pokušaj u „Dušku Radoviću“ da se Čehov približi deci, angažman Zrenjaninaca da u vode lutkarskog pozorišta uvuku još jednog afirmisanog domaćeg pisca, Nišlija koji su scenski teško prevodivog „Malog princa“ učinili atraktivnim za decu. Ovo je samo deo od osam predstava koje su se našle u selekciji profesionalnih pozorišta za decu.

Aleksandar Volićodgledao je 60 predstava različitih dečjih pozorišnih trupa i izdvojio ona pozorišta koja nose tinejdžeri zapitani nad svojim identitetom. „Nemušti jezik“ Doma omladine iz Kragujevca, kombinuje klasični, verbalni i teatar pokreta, nudeći jedno sinkretično, totalno pozorište gde je čak oko 30 učesnika na sceni. „Kad bi kulise pričale“ pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke, teatar je u teatru. „Pepeljuga kakvu još niste videli“ iz Kruševca, postavljena je na osnove komedije, iz Čačka stiže jedna od najlepših bajki - „Lepotica i zver“, a iz voždovačkog Teatra 13 - „Škola za roditelje“.

Da je Festićpostao renomiran festival za 14 godina, svedoči i interesovanje iz okruženja za gostovanja na njemu, pa su tako ove godine, u okviru pratećeg programa, gosti iz zagrebačke „Tvornice lutaka“ sa dve predstave - „Bravo, maestro“ i „Carevo novo ruho u zemlji čuda“. Nakon izvođenja ovih predstava, 29. novembra uslediće i okrugli sto Festića u saradnji sa ovdašnjim ogrankom Asiteža, pod nazivom „Koliko se poznajemo“, koji će se baviti upravo pitanjem interakcije pozorišta za decu u regionu, pre svega onih koja imaju zajednički jezik.

Nastao iz želje da, u mutnim devedesetim, u kojima se profitiralo čak i na tobožnjim dečjim predstavama po školama sumnjivog kvaliteta, pokaže deci pravo pozorište, Festićse takođe trudi da teatar približi deci iz prigradskih beogradskih opština, koja nemaju priliku da ga često posećuju. To čini u saradnji sa Lastom, a zajedno sa Parking servisom i Srpskim komitetom za bezbednost u saobraćaju, organizovali su akciju, tačnije, likovni konkurs. Autori najboljih radova dobiće većpoznate fluorescentne prsluke, a osam najboljih od tih dvadeset radova, ući će u jednu slikovnicu-bojanku.

Na svečanom zatvaranju Festića, 4. decembra dobitnicima će biti uručene nagrade. O njima će odlučivati žiri - za program profesionalnih pozorišta (Branislava Ilić- dramaturg, Jelene Hecl - glumica i Ivana Dragutinović- rediteljka). Žiri u kategoriji Deca za decu su Tadija Miletić- dramaturg, Jelena Petrović- glumica i Aleksandra Nikolić- reditelj. Većina poseta Festiću je organizovana, a u slobodnoj prodaju karte za blok predstava profesionalnih pozorišta su 450, a za predstave dece za decu - 150 dinara. Festićje prošle godine posetilo oko 6.000 dece.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak