Obeležena 90-godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Danas 26.11.2008 13:10
Polaganje venaca na spomen ploču u centru Novog Sada

Polaganje venaca na spomen ploču u centru Novog Sada


Svečanoću u holu Izvršnog veća AP Vojvodine i akademijom u Matici srpskoj, te polaganjem venaca na spomen ploču u centru Novog Sada, obeležena je 90-godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.Na svečanosti u Banovini predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić govorio je sinoć o značaju tog događaja i savremenim aspektima.

Gradonačelnik i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Igor Pavličić i Aleksandar Jovanović, kao i predsednik Gradskog odbora potomaka ratnika 1912-1920 Milan Mitićpoložili su juče vence na Spomen tablu zgrade Vojvođanske banke, u kojoj je 25. novembra 1918. godine Velika narodna skupština Srba, Hrvata, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

Povodom ovog jubileja delegacija SNS položila je cveće na spomen tablu, dok je delegacija SRS položila cveće na spomenik Jaši Tomiću u Dunavskoj ulici.

Svečanošću u Matici srpskoj obeležena je 90- godišnjica održavanja Velike narodne skupštine i prisajedinjenje Banata, Bačke, Baranje i Srema Srbiji. Predstavljen je reprint izdanja zbornika iz 1938. i 1940. godine „Vojvodina, I i II“ o kome su govorili akademik Čedomir Popov i prof. dr Slobodan Ćurčić.

U okviru svečanosti prof. dr Ljubomirka Krkljuš održala je predavanje „Povest prisajedinjenja Bačke, Banata, Baranje i Srema Srbiji 1918. godine“, dok je akademik Vasilije Krestić predavanje naslovio „Vojvodina i Vojvođani pre devedeset godina i danas“.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak