Ličnost Danas: Zoran Lilić

Aleksandar Roknić Danas 26.11.2008 12:53
Ličnost Danas: Zoran Lilić


Bivši jugoslovenski predsednik Zoran Lilić mogao bi da se vrati na javnu scenu kao predsednik Upravnog odbora Puteva Srbije, mada se demokrate zasad protive ovoj ideji koalicionih partnera.U poslednje vreme nije ga bilo u politici. U javnosti je spominjan zbog davnašnjeg poznanstva s libijskim vođom Gadafijem, koje je iskoristio da bi posredovao kod libijskih vlasti u pokušaju da se oslobode bugarske medicinske sestre, ali i medicinska sestra Ljiljana Šuša, koja je nedavno bila oteta u Tripoliju.

Javnosti je bio manje simpatičan njegov zahtev da dobije predsedničke privilegije - kabinet, sekretara, savetnika, auto i vozača.

Zoran Lilićrođen je 27. avgusta 1953. u Brzoj Palanci. Diplomu inženjera stekao je na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Tokom studija radio je kao maneken, kondukter, drvodelja, raznosačmleka, monter garnišni i beračkajsija. Fakultet je završio s prosekom 9,55. Proveo je 12 godina u fabrici guma Rekord u Rakovici, da bi 1989. iz nje izašao kao generalni direktor. Vrtoglavu političku karijeru započeo je kao odbornik u SO Rakovica. Tokom šest meseci 1993. bio je predsednik Skupštine Srbije. Iz tog vremena zapamćena je njegova poruka opozicionim poslanicima koji su napuštali sednicu da zatvore vrata za sobom.

Za predsednika SR Jugoslavije izabran je 25. juna 1993. Tada je i nazvan predsednikom bez vlasti, jer su prave poluge moći bile u rukama Slobodana Miloševića. Na tom položaju ostaje do 25. juna 1997. Iste godine gubi na predsedničkim izborima od lidera radikala Vojislava Šešelja. Analitičari su njegov poraz objašnjavali time što je imao brkove. Postaje potpredsednik Savezne vlade za pitanja bezbednosti. Sa socijalistima se razišao pred predsedničke izbore 2000. Razlog je bio preveliki uticaj JUL na SPS. Ipak, postaje Miloševićev savetnik za spoljnoekonomske odnose, za kontakte s Libijom i Irakom. Kaže da je verovao u politiku iz devedesetih godina, ali da mu to što je bio jedan od Miloševićevih najkorektnijih i najiskrenijih saradnika „možda nije bilo baš najpametnije“. U novembru 2000. osniva Srpsku socijaldemokratsku partiju. Bio je predsednik UO Jugoimporta, Aerodroma Beograd, član Saveta Tehnološkog fakulteta, predsednik Šahovskog saveza Jugoslavije, potpredsednik SPS. Ove godine dobio je orden Ruske Federacije „Petar Veliki“ prvog reda, zbog ličnog doprinosa u razvijanju i učvršćivanju prijateljstva i sveukupnih odnosa između Rusije i Srbije.

Hobi mu je pecanje na Drini, a od sportova voli džudo. Govori engleski, ruski, italijanski i rumunski.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak