Zajedništvo – sinonim za sreću

Politika 26.11.2008 14:53
Zajedništvo – sinonim za sreću


Otkrivamo da li ne­se­bič­no pru­že­na lju­bav mo­že da se izbo­ri sa svim nedaćamaDa bismo cenili vrednost onoga što dobijamo od partnera, moramo da budemo spremni da pružamo svoje vreme, emocije, pažnju, ljubav, nežnost – sebe. Psiholozi ističu vrednost davanja, mada se o taj zahtev mnogi oglušuju, očekujući da prvo dobiju. Međutim, ko ne ume da pokloni neće znati ni da primi. Za takvu osobu poklon, bio on materijalne ili duhovne prirode, nema nikakav značaj. Setite se da sami učinite nešto za partnera, ne čekajući da vas on podseti ili, još gore, natera. Spremite mu omiljeno jelo ili mu izmasirajte leđa. Sitnice, ponekad, govore kakvi ste u krupnim stvarima. Briga o deci, neodložni poslovi, omiljena serija... Gde ste vas dvoje u svemu tome? Izdvojite vreme koje ćete provesti sami sa partnerom – bez dece, rodbine, prijatelja, kolega... To može da bude samo pola sata dnevno. Razgovarajte, ali ne o porodici, poslu ili novcu, već o vama samima. Pokažite da brinete za svog partnera, da vam je do njega stalo, da želite da ga razumete.

Važne odluke ne donosite sami

Šta ćete da ručate ili večerate potpuno je svejedno ukoliko vam partner nije vegetarijanac, a vi spremite pečenje. Međutim, važne odluke kao što su uređivanje stana (partner će se, sigurno, povinovati vašim željama kada je reč o uređivanju kuhinje, ali dnevna soba u kojoj će gledati sve one brojne prenose utakmica, reli-trka ili boks-mečeva mora da ima i njegov pečat), odlazak na zimovanje ili letovanje, krupnija finansijska ulaganja ne mogu da budu samo vaša odluka. Konsultujte partnera. Ukoliko ne delite isto mišljenje, stručnjaci savetuju da je najbolje da izdvojite koliko god vam je vremena potrebno da biste došli do rešenja kojim ćete oboje biti zadovoljni. Pažljivo saslušajte argumente druge strane, izložite svoje, stavite na papir, ako je potrebno, svako „za” i „protiv”, i tek na kraju „donesite presudu”. Nemojte tvrdoglavo istrajavati na svom mišljenju kako biste dokazali da ste samo vi „u pravu”, „glavni” i da je „vaša poslednja”. Ukoliko je njegovo rešenje suvislo, prihvatite ga.

Glasno i jasno kažite šta želite

Vidovitog partnera nemoguće je pronaći. Čak i da se bavi astrologijom i pažljivo izuči vaš horoskopski znak, prati kretanje zvezda u vašem sazvežđu i pod budnim okom drži tranzitiranje Jupitera kroz osmi Mesečev čvor, može nešto da mu promakne i ne pogodi vaše želje. Sanjate o zajedničkom vikendu za godišnjicu braka? A kao rođendanski poklon želite poslednju objavljenu knjigu omiljenog pisca ili, možda, onu prelepu haljinu koju ste okrznuli pogledom u prolazu. Ne očekujte da vam partner nasluti želje već mu ih saopštite! Bračni drugovi vole da iznenađuju jedni druge, ali ponekad im nedostaju ideje. Moguće je da ćete samo u početku morati da mu nagoveštavate šta hoćete. Kasnije će sam prepoznati vaš stil i želje, tako da će znati čime može da vas obraduje. Malo ko voli da bude sam. Još je gore imati nekoga pored sebe, a biti nesrećan. Ako već volite i voljeni ste, potrudite se da to nikad ne prestane.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak