Igrači folklora protiv igara žirija

Politika 26.11.2008 12:53
Više ogorčeni nego oštećeni: ansambl SKC „Vuk Karadžić”iz Bačke Topole

Više ogorčeni nego oštećeni: ansambl SKC „Vuk Karadžić”iz Bačke Topole


Srpski kulturni centar „Vuk Karadžić” iz Bačke Topole i kraljevački KUD „Abrašević” demonstrativno vratili srebrne plakete koje su im pripale na 14. republičkom festivalu folklornih ansambala u PožarevcuU znak protesta zbog „nejasnih, nedorečenih i krajnje subjektivnih kriterijuma“ članova žirija 14. festivala folklornih ansambala kulturno-umetničkih društava Srbije, održanog nedavno u Požarevcu, Srpski kulturni centar „Vuk Karadžić“ iz Bačke Topole i kraljevački KUD „Abrašević“ vratili su srebrne plakete osvojene na ovoj smotri, što je gest bez presedana.

– Možda će nas optužiti da smo omalovažili domaćine, da smo bacili senku na festival, ali to smo učinili da bismo zaštitili integritet folklornih ansambala, oduprli se pokušajima narušavanja izvornosti i uvođenja pomodarstva i kiča u negovanju narodnog stvaralaštva. U pitanju je princip, a ne nezadovoljstvo što nam nije pripalo „zlato“. Bilo je nekoliko briljantnih koreografija čije kvalitete žiri uopšte nije uvažio – kaže za naš list direktor SKUD „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Topoli Julijan Rac.

I direktor kraljevačkog KUD-a „Abrašević“ Zvezdan Đurić postupak svog ansambla objašnjava na sličan način. Kako nam je rekao, „neshvatljivo je kako je sekretar Saveza amatera Srbije Stojan Boškov mogao da u potpunosti potisne Odbor za narodnu umetnost i da, bez konsultovanja tog stručnog tela, sam odlučuje o sastavu ocenjivačke komisije”.

– Sve je obavijeno nekakvom tajnovitošću, što samo podgrejava naše sumnje u regularnost festivala. Ni desetak dana od završne večeri, još se ne zna ko je koliko bodova dobio za svoj nastup. To se još nikada nije desilo – ističe Đurić.

Sekretar Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić izražava sumnju da je „sve bilo izrežirano još pre početka festivala“ na kojem je nastupilo 19 kulturno-umetničkih društava, od ukupno 220 – koliko ih je učestvovalo na prethodnim opštinskim i regionalnim smotrama. A da nešto „ne štima“ u radu Saveza amatera Srbije, veli Lakušić, ilustruje i činjenica da se on našao na spisku članova Saveta festivala u Požarevcu, a da prethodno o tome niko s njim nije razgovarao.

– Uz obrazloženje da je za nešto više od jednog minuta prekoračeno trajanje koreografije, predviđeno propozicijama, iz konkurencije za jednu od nagrada eliminisan je KUD „Zvečan“. A, na drugoj strani, mada pravilnik precizira da u žiriju ne može sedeti koreograf čija je koreografija zastupljena u programu, predsednik ocenjivačke komisije bio je Dragoslav Džadžević, koji je radio sa ansamblom „Talija“ iz Novog Beograda, koji je takođe nastupio u Požarevcu – rekao je za naš list Đorđe Lakušić.

Pošto su naši sagovornici često pominjali Stojana Boškova, sekretara Saveza amatera Srbije, pokušali smo da čujemo i njegov komentar, ali uz opasku da on „nije stručan da donosi ocene i presuđuje“, on nam je samo kratko rekao:

– Daću vam izjavu kada stigne zvanično obrazloženje ocenjivačke komisije.

U međuvremenu, SKUD „Vuk Karadžić“ uputio je dopis Ministarstvu kulture Srbije, Sekretarijatu za kulturu AP Vojvodine i Odboru za narodnu umetnost Saveza amatera Srbije sa zahtevom da se „detaljno razmotri sve što se dešavalo iza kulisa“ 14. republičkog festivala folklora u Požarevcu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak