Obrušava se stoletna kuća

Politika 26.11.2008 12:53
Obrušava se stoletna kuća


Komadi maltera otpadaju sa stare kuće u Ljubičkoj 20, a zidovi puni pukotina. – Stanari i prolaznici boje se povreda i požara. – Opština, prema rečima stanara, svoj komentar daće sutraKuća podignuta pre gotovo jednog veka u Ljubičkoj ulici broj 20 na Voždovcu preti da se obruši na Dragoljuba Čolića (73) i njegovu suprugu Grozdanu (72), stanare njenog najtrošnijeg dela. Prve pukotine u zidovima stare voždovačke kuće, u kojoj živi još devet porodica, pojavile su se prilikom zemljotresa u Bukureštu 1993. godine, koji je tada i Beograđane trgao iz sna. Stanari su ih krpili, i budući da je, prema rečima Dragoljuba Čolića, nacionalizacijom imovine 1946. godine kuća pripala opštini Voždovac, tražili su od nadležnih da se pobrinu za svoju imovinu i stanovnike. Međutim, pukotine su se širile i množile, električna instalacija je „progledala”, a dim od loženja je početkom ove grejne sezone počeo da mimoilazi odžak i kulja po tavanu. Sa fasade otpadaju komadi maltera i ugrožavaju život još desetoro ljudi koji svakodnevno do svojih domova moraju da pređu uzanu stazu između napuklog zida i susednog objekta.

– Rušenje je bilo u planu još pedesetih godina prošlog veka. Međutim, nijedna opštinska vladajuća garnitura u proteklih 15 godina nije se nakanila da reši ovaj problem – kaže Čolić, i dodaje da su investitori tražili da sruše objekat i na njegovom mestu izgrade solitere, a njima dodele stanove.

U opštini su ostali „gluvi” za njihove zahteve. Treći put, juče ujutru, stanari su, kako kažu, dobili isti odgovor od lokalne samouprave: „Na sednici, u četvrtak, raspravljaćemo o vašem preseljenju”.

– Pominjali su smeštaj od tridesetak kvadrata u Kumodražu. Svojevremeno, devedesetih godina dodelili su nam stan u Ulici Maksima Gorkog koji je bespravno već bio useljen i rekli nam da sami izbacimo stanare – kaže Grozdana Čolić i objašnjava da su oni penzioneri i da nisu ni rizikovali da im neko ta vrata otvori sa uperenim pištoljem.

Čolići napominju i da su ih u opštini pitali zašto nisu otkupili taj prostor.

– Šta da otkupim? Kojim parama da popravim kuću – uzvratio je pitanjem Čolić.

Malter se rasipa po celoj kući, rupe kroz koje šiba vetar stanari neumorno pokušavaju da zatvore najlonom i lepljivom trakom, a jača olujna kiša mogla bi da prodre do električnih instalacija.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak