Dozvole za gradnju rugla

Politika 26.11.2008 12:53
Dozvole za gradnju rugla


Sporna prodavnica sveća u porti crkve Aleksandra Nevskog (Foto: D. Jelen) Gradnja prodavnice i prostora za paljenje sveća, u dvorištu crkve Aleksandra Nevskog u Ulici cara Dušana 63 u Beogradu, za koju građani naselja Dorćol tvrde da je ruglo koje skrnavi i narušava lepotu, ima sve potrebne građevinske i urbanističke dozvole.Ovo nam je potvrđeno u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Beograda.

Takođe, rečeno nam je da je građevinska dozvola dobijena uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, što je jedan od uslova da bi gradnja u dvorištu crkve bila legalna.

– U slučaju da građani uprkos tome ne prihvataju gradnju, oni imaju mogućnost da se obrate i urbanističkoj inspekciji. Inspekcija dobija sva potrebna dokumenta na uvid, obilazi teren i zatim donosi odluku da li je sve urađeno po zakonu i procenjuje da li objekat treba ili ne treba ukloniti – kažu u Sekretarijatu za urbanizam Beograda.

Podsetimo, građani su krajem oktobra poslali apel gradskim vlastima u Beogradu, gradonačelniku Draganu Đilasu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture da se obustavi gradnja prodavnice za paljenje sveća u porti crkve, jer smatraju da taj neugledni objekat, kako ističu, uništava lepotu i značaj kulturnog dobra srpskog naroda.

Apel su potpisali najistaknutiji intelektualci Beograda, među kojima su Branko Vujović, istoričar umetnosti, Dobrica Ćosić, književnik, Dušan Otašević, slikar, Ljubomir Simović, književnik, i arhitekte Milan Pališaški, Branko Bojović, Miloš Perović i Mihajlo Mitrović. Oni su napomenuli da se gradnja spornog objekta, koja je odobrena 12. juna ove godine, događa u vreme proslave 80 godina od izgradnje crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu.

– Molimo institucije kulture i javne radnike povređene samovoljom činovničkog aparata da se ukloni rogobatni uljez koji, pored brojnih nedopuštenosti, krši najviše ambijentalne vrednosti i urbane vizure Dorćola – piše, između ostalog, u apelu za sprečavanje gradnje u porti crkve.

Inače, zahtev za gradnju prodavnice sveća tražila je od Sekretarijata za urbanizam Srpska pravoslavna parohija, dobivši zatim sve potrebne dozvole.

                                                                                                         

                                                                                                Sporna prodavnica sveća u porti crkve Aleksandra Nevskog

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak