Prvi jutarnji kilometri su najopasniji

Jutarnji.hr 26.11.2008 12:37
Prvi jutarnji kilometri su najopasniji


S prvim jutarnjim hladnoćama počinju i neugodni problemi u vožnji. Motor teže pali, posebice kod starih i neispravnih vozila, a u sjevernim krajevima dočekuje nas led na vjetrobranskom staklu.Iako je opći trend da se, zbog smanjenja potrošnje goriva i zagađenja okoliša, ne preporučuje zagrijavanje u mjestu, uključite motor i potom temeljito očistite sva stakla te svjetla i žmigavce. Vrlo je opasno krenuti sa zamagljenim staklima te je nužno, u nekoliko minuta, osigurati uvjete za dobru vidljivost.

U sustavu za pranje vjetrobrana treba biti propisana tekućina, no led treba uklanjati strugalicom, a ne brisačima. Ako na to ne pazite, lako možete oštetiti (izgrebati) gumene metlice brisača. Ne zaboravite očistiti i vanjske retrovizore. U tih nekoliko minuta motor se već malo zagrije i zrak iz ventilacijskih otvora počinje sušiti vlagu s unutarnje strane stakala. Važno je pri ruci imati i mekanu krpu, kako bi se po potrebi mogla obrisati unutarnja strana vjetrobrana. U početku vozite oprezno i bez žurbe, jer treba pričekati kako bi se motor potpuno ugrijao, a ventilacija počela raditi punim kapacitetom. Puhanje uključite na maksimum.

Led sa stakla uklanjajte oprezno

Struganje leda postaje svakodnevna rutina i pritom treba biti oprezan. Koristite kvalitetne strugalice koje se mogu kupiti u prodavaonicama auto-moto opreme, a izbjegavajte reklamne, izrađene od tvrde plastike, koje se nude kao poklon. Led stružite odmjerenim pritiskom kako ne biste izbrazdali staklo. Pazite da strugalicom za led uz rub okvira stakla ne oštetite gumenu brtvu stakla. Led treba ukloniti temeljito, jer zaostale grudice, prilijepljene za staklo, mogu oštetiti gumenu metlicu brisača. Ni u kojem slučaju za uklanjanje leda ne koristite vruću vodu zbog toga što staklo može lako puknuti.

U početku bez turiranja motora

Možete krenuti s hladnim motorom, ali dok se ne zagrije, ne pretjerujte s okretajima. To je posebice važno kod motora s turbopunjačem. U početku u viši stupanj uključujte već pri 2000/min, a kako se motor zagrijava, okretaje postupno povećavajte. Ako u prvim metrima trebate svladati veći uspon, prijeđite ga u prvom stupnju pri niskim okretajima i tek na vrhu brijega uključite u drugi. No i kad se motor potpuno zagrije, radi štednje goriva, kod dizelskog motora ne treba prelaziti 3000, a kod benzinskog 4000 okretaja. Ulje u mjenjaču zagrijava se sporije od motora pa je za olakšavanje šaltanja, prije ubacivanja u prvi stupanj ili rikverc, preporučljivo mjenjač gurnuti u treći, pa u četvrti stupanj.

Oprezno vozite u rikverc

Prije pokretanja automobila grijač stražnjeg stakla u pravilu ne stigne potpuno ukloniti vlagu pa treba oprezno manevrirati unatrag. Problem pogoršavaju i bočni retrovizori koji se nakon čišćenja lako ponovno zamagle i orose. Posebice je neugodno uključivanje u promet izlaskom s parkinga u rikverc, jer loša vidljivost kroz bočne prozore otežava i povećava rizik izlaska na prometnicu. Tada lako može doći do nalijetanja drugog vozila i prometne nesreće, a koristi ono što za hladna vremena nije ugodno - kratkotrajno otvaranje stražnjeg prozora. Još je bolje o tome voditi računa navečer i na parkirno mjesto ući stražnjim dijelom vozila.

Dobar servis povećava sigurnost

Prošla su vremena kad je trebalo ulijevati posebno ulje za zimske uvjete i kad se antifriz koristio samo ljeti. Multigradna ulja, posebice sintetička, potpuno zadovoljavaju cijelu godinu, što vrijedi i za rashladnu tekućinu. Treba svakako koristiti posebnu tekućinu za stakla, a najvažnije je temeljito servisirati automobil. Ako nedostaje nekoliko tisuća kilometara do redovitog termina, preporučljivo je servis napraviti i prije roka kako bi se spremno dočekali zimski uvjeti. Najbolje je otići u ovlašteni servis.   Posebice je važno servisirati kočnice, provjeriti ispravnost amortizera, kuglastih zglobova i upravljača. Na kraju podesite geometriju ovjesa.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak