Mobilna navigacija

Jutarnji.hr 26.11.2008 12:37
Mobilna navigacija


Nokia na svojem modelu E71 nudi navigaciju koja se može koristiti u automobilu, ali i kada ste obični pešak koji traži svoju destinacijuSnažan razvoj tehnologije u posljednjih nekoliko godina možda je najbolje vidljiv na primjeru navigacijskih uređaja. Nekoć su oni bili ekskluzivitet skupocjenih limuzina, a danas su postali sastavni dio našeg života. Novost na tržištu otprije godinu dana jest navigacija na mobitelima koju je svojim uređajima predstavila Nokia.

Isprobali smo sustav na novom modelu E71 koji predstavlja svojevrsni savršeni ured u malom. Navigacijski uređaj vrlo je jednostavan za uporabu. Uđete u njegov meni, odredite zadano odredište i uslijedi ugodno iznenađenje. Mobitel vas upita želite li na odredište doći automobilom, ili pak pješice.

Odlično funkcionira

Kako se prilikom testiranja naše odredište nalazilo dobrih 15 kilometara od polazne točke, za početak smo odabrali opciju navođenja u vožnji. U automobilu je jedini zahtjev zapravo da imate dobar stalak za mobitel, kako biste imali dobar pogled na navigaciju, a pritom je, naravno, još važnije da uvijek pozornost posvetite upravljanju.

Navigacija je funkcionirala odlično, odnosno pravodobno nas je upozoravala gdje trebamo skrenuti, a kada smo namjerno pogrešno skrenuli s rute, novi proračun je bio brz i učinkovit.

Zanimljiva alternativa

Najugodnije nas je ipak iznenadila uporaba mobitela tijekom pješačenja. Samo se prisjetite koliko ste puta lutali, a da ste se zapravo nalazili nedaleko od cilja, ili niste mogli pronaći točno zadani kućni broj u poznatoj ulici.

S Nokijom E71 i njezinom navigacijom takve su neugodne situacije, u kojima ovisite o eventualnim prolaznicima, stvar prošlosti. Na našem testu točno smo došli do kućnog broja jedne ulice koja se nalazi u strogom središtu Zagreba. Uz to, navigacija nije pretjerano opteretila bateriju mobitela, koja je bez problema izdržala puna dva dana uporabe.

Puna cijena mobitela je 3600 kuna, što je više od prosječne cijene navigacije, međutim ako se uzme u obzir da je navigacija samo jedan dio mobilnog uređaja, možemo govoriti o iznimno zanimljivoj alternativi. Navigaciju sigurno ne koristimo baš svaki dan u životu, no mogućnost da uz mobitel povremeno koristite i navigaciju, kada vam je prijeko potrebna, iznimno je praktična i učinkovita.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak