Zaštitite se od krađe mobilnog telefona

Blic 26.11.2008 12:37
Zaštitite se od krađe mobilnog telefona


Iako svi misle da im se to nikada neće dogoditi, telefoni se ipak kradu i to ne tako retko. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sačuvate telefon ili da u slučaju krađe gubitak bude što bezbolniji.Sigurnosne kopije
Izuzetno je važno da redovno napravite kopije sadržaja mobilnog telefona, prvenstveno imenika.
Nije loša ideja ni da uključite PIN broj za pristup SIM kartici, ali i PIN za pristup mobilnom telefonu. Neki telefoni imaju mogućnost traženja PIN broja posle svakog uključivanja ekrana. Ova opcija frustrira većinu korisnika, ali oni kojima to ne smeta, biće mnogo sigurniji.
Razmislite i o označavanju telefona UV markerom. Odlično mesto za to je ispod baterije. U slučaju da UV marker nije dostupan, nije loše da iskoristite i običan flomaster za diskretno označavanje telefona.

Zapišite ključne podatke
Trebalo bi da zabaležite i broj IMEI negde van samog telefona. To je jedinstveni broj svakog pojedinog uređaja i osim što pruža vrlo sigurnu identifikaciju, omogućava operaterima da izbace takve (ukradene) uređaje iz mreže. Broj IMEI nalazi se na nalepnici ispod baterije.
Obavezno treba imati broj matičnog operatera koji služi za prijavu krađe, i to napisan negde van mobilnog telefona. U slučaju krađe, odmah prijavite krađu da bi SIM kartica bila deaktivirana. Ako vam telefon ukradu u inostranstvu, takođe pozovite svog matičnog operatera.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak