Tehnološko dostignuće dži-spik uskoro će ući u masovnu proizvodnju

Blic 26.11.2008 12:37
Miš se više neće koristiti

Miš se više neće koristiti


Miš je prvi put predstavljen javnosti 9. decembra 1968. godine u San Francisku, na Istraživačkom institutu Stanford, a danas, 40 godina kasnije, mogao bi otići u zaborav. Istisnuće ga najnovije tehnološko dostignuće, nazvano dži-spik (G-Speak), delo naučnika kompanije „Oblong indastriz“ iz Los Anđelesa.Reč je o ko zna kom po redu pokušaju da se u stvarnost pretoči ono što smo videli u filmu „Suvišni izveštaj“, u kome Tom Kruz jednostavnim pokretima ruke ispred providn­og ekrana pretražuje kom­p­juter. Na prvi pogled, novo otkriće izgleda kao jedno od mnogobrojnih, osuđeno da ostane samo na papiru, da nije činjenice da će dži-spik, zajedno sa rukavicama u kojima se nalaze senzori osetljivi na pokret, biti jeftin.
Vil Rajt, veliki guru video igrica (Sim City, The Sims, Spore), nedavno je na video konferenciji u Torinu izjavio: „Preko prvih modela miša, koji su imali samo jedan taster, mogle su se izvršiti samo dve operacije: obeležiti i otvoriti dokument.
Potom je stigao i drugi taster, da bi danas imali modele koji imaju i po 10 tastera. Zamislite, potpuno je neverovatno da smo stigli dotle da možemo da radimo na kompjuteru i da nam je za to potrebno samo deset reči, za deset komandi.“
Sve u svemu, od revolucionarnog izuma, miš je postao pomagalo koga mnogi smatraju staromodnim detaljem. Staromodnim, ali još uvek dominantnim, pre svega kad je reč o tehničkim poboljšanjima, od laserskog do bežičnog miša, i do miša sa senzorima. Da bi se uvele nove komande, postoje druge metode.
Radi se o „Appleovim“ multitač ekranima, kao što je onaj na iPhoneu, pa do Surfacea i Windowsa 7, novog „Majkrosoftovog“ operativnog sistema, koji bi trebalo da otvore vrata taktilnim kompjuterima, što je stari san „Hjulet-Pa­karda“ s početka 80-ih. Ideja je da se unese prirodnija komunikacija u odnos između čoveka i tehnologije, koju će činiti jednostavni pokreti, i koja neće zahtevati savladavanje rukovanja kompjuterom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak