Komentar dana : Propuštena godina

Milorad Ivanović Blic 26.11.2008 12:18
Komentar dana : Propuštena godina


Male su šanse da će Srbija uspeti da ispuni sve uslove EU koji bi omogućili njenim građanima da nesmetano putuju Evropom. Ovo je u jučerašnjem izdanju „Blica“ kazala Milica Delević, nova direktorka Kancelarije za evropske integracije, i time potvrdila da se neće ostvariti optimističke tvrdnje pojedinih domaćih zvaničnika da bi 2009. godine Srbija mogla da uđe na belu šengensku listu i postane zvanični kandidat za ulazak u EU.
Delevićeva je još kazala da su evropske integracije posao za celu Vladu i da veruje da su svi ministri svesni potrebe aktivnog i odgovornog učešća u ovom procesu. Mi dodajemo da je to posao za celu zemlju, za svakog pojedinca.
Nije rečeno, ali se zaključak može izvući - ovu godinu su pojeli skakavci (da ne kažemo neke druge životinje). Dan za danom svedoci smo nepotrebnih odugovlačenja, podmetanja, prepirki.
Treba biti iskren i priznati da je dosta toga što je Brisel zahtevao i urađeno - recimo, krenulo se sa novim biometrijskim pasošima - ali mnogo stvari, od toga neke tehničke, nije završeno iako nije bilo prepreka - na primer, izgradnja informacionog sistema putem koga bi sve članice Šengena mogle nesmetano da provere ko im ulazi u zemlju.
Zbog toga izjavu Milice Delević treba videti pre svega kao opomenu da 2009. godine Vlada zasuče rukave i uradi ono što je do nje. Propuštena 2009. godina teško bi se mogla nadoknaditi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak