Komentar dana : Jedna kriška

Svetomir Marjanović Press 26.11.2008 12:18
Komentar dana : Jedna kriška


U redu, Press je otkrićem o isplati astronomskih plata, bonusa i koje čega još, i uz sugestiju izvora bliskog kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, smenio Bojana Krišta s mesta direktora Javnog preduzeća AerodromU redu je da ode onaj ko u zemlji Srbiji može sebi da isplati više od deset hiljada evra u jednom mesecu jer misli da toliko vredi kao menadžer javnog preduzeća.
Nije u redu da predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić, koji je postavio Krišta na čelo Aerodroma, kaže da neće da traži njegovu smenu, već samo da treba da vrati novac koji je dao sebi i saradnicima. A sutradan izvor blizak kabinetu predsednika Srbije kaže da Krišto treba da vrati novac, ali i da podnese ostavku! I onda Krišto ne posluša svog stranačkog predsednika, već posluša izvor blizak kabinetu Borisa Tadića. I nestade!
Ono što svi moramo da znamo jeste da je Bojan Krišto samo kriška u ogromnoj jabuci koja se zove javna preduzeća. Na primeru Krišta stranke koje vode državu morale bi mnogo toga da promene u načinu kako se ophode prema javnim preduzećima. U suprotnom, džaba je Krišto otišao.
Posle ovog slučaja stranke više ne bi smele da javna preduzeća gledaju kao „podelu plena" (što bi rekao predsednik Srbije), mesta na kojima će za velike plate upošljavati svoje stranačke kadrove, prijatelje, rodbinu... Javna preduzeća treba da vode najbolji, izabrani na konkursu, da budu plaćeni u zavisnosti od profita koji su napravili i da njihovi ugovori budu javni! Ako ne budu uspešni, moraju da nađu način da namire dug koji su napravili.
S druge strane, oni koji vode državu moraju da znaju da nisu sva javna preduzeća ista! Neki imaju konkurenciju, neki su monopolisti! Za svako ponaosob javno preduzeće moraju da postoje posebna, jasno i javno utvrđena pravila. A ne da Vlada Srbije dekretima određuje plate u upravnim odborima i svakog dana zivka direktore firmi da zapuše neku rupu u budžetu. Ne može tako, jer je to komunizam!
Ukoliko stranke ne promene odnos prema javnim preduzećima, džaba smo smenili Krišta! U tom slučaju, on će biti samo još jedna epizoda u zamajavanju građana.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak