Sve o Novom Sadu na 10.000 strana Enciklopedije grada

24 sata 26.11.2008 12:18
Sve o Novom Sadu na 10.000 strana Enciklopedije grada


Enciklopedija Novog Sada biće gotova, najverovatnije, u maju sledeće godine. Trenutno je u toku rad na pripremi njene poslednje - 30. knjige. Pomoćnik urednika Enciklopedije Danilo Kabić za „24 sata“ kaže da se „jedan od najvećih kulturnih projekata našega grada privodi kraju“.Enciklopediju Novog Sada počeli smo da stvaramo 1993. godine. U njoj je objedinjeno, rekao bih, sve o Novom Sadu. Obuhvata i podatke koje je prikupljao Vasa Stajić, ali i mnogi drugi, koji su se bavili istorijom grada.
Sa poslednjim tomom, ovo kapitalno delo sadržaće oko 10.000 strana, a u njemu će se naći više od 7.000 odrednica. Osim znamenitim ličnostima, rođenim u Novom Sadu ili ostvarenim u ovom gradu, Enciklopedija se bavi i ovdašnjim zgradama, novinama, televizijama, biljkama, životinjama, sportovima, karakterističnim bolestima... Beskrajno je korisna, jer, na primer, mnogo toga što stoji u Enciklopediji ne može se naći ni na Internetu - naglašava Kabić.
Enciklopedija Novog Sada obuhvata i okolna mesta: Sremske Karlovce, Srbobran, Turiju, Žabalj, Titel, Bačku Palanku, Bački Petrovac...
Najzaslužniji za njeno izdavanje je inicijator i glavni urednik doktor Dušan Popov, nekadašnji sekretar Matice srpske, novinar i političar. On je objavio četvrti tom Istorije Matice srpske. Enciklopedija je rađena volonterski, a stvaralo ju je više stotina ljudi od kojih mnogi nisu više među živima.
Enciklopedija Novog Sada je popularno pisana, pa može da se čita i kao književno štivo. Nije hladna, samo sa osnovnim podacima, već, na primer, u prilozima o ljudima, navode se njihovi hobiji, poreklo, porodice i slično. Kako smo saznali, posle dvadesetak godina, nastavlja se rad i na Vojvođanskoj enciklopediji.

Ovo verovatno niste znali
U dvorištu današnje Zmaj Jovine ulice 4 nalazio se prvi specijalno projektovan i izgrađen fotografski atelje. Otvorio ga je dvorski fotograf Ivan Stojković 1901, iste godine kada je osnovan i Novosadski foto klub. Kasnije je u tom ateljeu smešten bioskop „Korzo“, a posle II svetskog rata Kino klub „Slavko Vorkašić“.
l Fijakeri su u Novom Sadu saobraćali od 19. do druge polovine 20. veka. Sačuvan je akt od 4. jula 1845, kada je Nikola Laut, član Udruženja „Za brza kola“ iz Baje, molio od Magistrata dozvolu da nekoliko „krasnih intova“ postavi na pijaci, da služe za prevoz pijačara, građana i gostiju.
l „Trudbenik“ je bio levičarski list, štampan januara 1941. u ilegalnoj štampariji Pokrajinskog komiteta KPJ. Kao glasilo „radnog naroda Vojvodine“, bio je namenjen simpatizera Komunističke partije. Izašao je samo jedan broj, na osam strana, štampan zbijenim ćirilskim slogom, u slaboj tehničkoj opremi.
*Izvor: Enciklopedija Novog Sada

Podaci i dodaci
Encikplopedija, kao dodatak, sadrži i svojevrstan novosadski rečnik autora Vladimira Jovanovića, zatim različite kuvare i ukrasne tekstove. Takođe, popisne su sve žrtve zloglasne Novosadske racije. Izdavač Enciklopedije Novog Sada je „Novosadski klub“, a suizdavači „Prometej“, „Dnevnik“ i Gradska biblioteka.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak