Taksisti podneli zahtev za poskupljenje usluga

24 sata 26.11.2008 12:18
Taksisti podneli zahtev za poskupljenje usluga


Beogradska taksi udruženja podnela su juče Upravi za cene zahtev za poskupljenje taksi usluga. Taksi udruženja oko nove cene ni ovoga puta nisu bila saglasna pa se u jednom zahtevu traži da start bude 149, a u drugom 129 dinara. Taksisti se slažu da je pad vrednosti dinara prema evru glavni razlog za poskupljenje.Poslednji put cene taksi usluga poskupele su u junu ove godine za 8,2 odsto, a kao razlog za poskupljenje taksisti su naveli visoku cenu goriva. Zbog svetske ekonomske krize i nestabilnog odnosa dinara prema evru taksisti su ponovo podneli zahtev gradskoj upravi za cene Sekretarijata za privredu za poskupljenje cena taksi usluga.
- Sva taksi udruženja predala su zahtev gradskim vlastima. Tražili smo povećanje cena za 7,5 odsto, što znači da bi start umesto dosadašnjih 119 dinara koštao 129 dinara, a cena pređenog kilometra u prvoj tarifi 49 dinara umesto 46 koliko sada košta. Razlog za poskupljenje je taj što je većina taksista kupila nove automobile i imaju kredite koji su zbog variranja odnosa između dinara i evra povećani za nekih 15 odsto odnosno 20 do 40 evra, a na sve to treba dodati održavanje automobila, rezervne delove i ostalo - kaže za „24 sata“ Aleksandar Bjelić, predsednik skupštine „Žutog taksija“. On dodaje da će popust na telefonski poziv od 20 odsto ostati.
U „Beogradskom taksiju“ smatraju da bi povećanje cena taksi usluga, kada veliki broj taksi udruženja daje popuste na poziv, predstavlja manipulisanje i sa mušterijama i sa taksistima.
- Naša korekcija cena kao svoju osnovu ima samo značajnije povećanje starta uz minimalno uvećanje cena po tarifama, jer bi tako uspeli da očuvamo opšti obim posla na zadovoljstvo taksista i korisnika taksi usluga. Kakva god da je odluka gradskih vlasti mi ćemo je poštovati - kaže Zlatan Zlatković, direktor „Beogradskog taksija“.
Prema zahtevu ovog taksi udruženja start bi trebalo da bude 149 dinara, a cena kilometra u prvoj tarifi 49 dinara.

Zahtevi još nisu stigli u Upravu za cene
Do zaključenja ovog broja u Upravu za cene nije stigao nijedan zahtev taksi prevoznika o poskupljenju taksi usluga. „Još nismo dobili zahtev. Tek kada ga budemo dobili uradićemo proračune da li je povećanje realno”, kaže za „24 sata“ Čedomir Todorović iz Uprave za cene.

Cene taksi usluga
cena sadašnja cena prvi predlog drugi predlog
start 119 129 149
prva tarifa (din/km) 46 49 49

primer: Relacija od Bloka 45 do Trga Republike, koja iznosi 10 kilometara, po sadašnjim cenama taksi usluga košta 579 dinara. ukoliko se uvaže cene iz prvog predloga, vožnja na toj relaciji koštaće 619, a po drugom predlogu 639 dinara.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak