Suđenje vehabijama: U kompjuterima snimci odsecanja glava

Beta 26.11.2008 04:17
Suđenje vehabijama: U kompjuterima snimci odsecanja glava


Policijski veštak Mladen Vuković svedočio je danas pred Specijalnim sudom na suđenju grupi od 15 vehabija, optuženoj za terorizam, kako su u zaplenjenom laptopu, koji je koristila grupa, nađeni snimci odsecanja glava i borbenih dejstava.
Vuković je naveo da su sa tog kompjutera, koji je policija zaplenila, posećivani internet sajtovi prodavnica oružja što je ustanovio na osnovu internet adresa koje su ostale zabeležene u računaru.
Veštak je naveo da je posle hapšenja grupe na zaplenjenim kompjuterima pronađena ogromna količina materijala i precizirao da je bilo 10.000 fajlova po jednom hard disku, a da je njegov zadatak bio da izdvoji materijal koji bi bio značajan za istragu i koji bi doprineo razjašnjavanju vehabijskog pokreta.
Vuković, koji je zaposlen u Upravi kriminalističke policije beogradske policije, naveo je da je njemu to povereno jer je diplomirao psihologiju religije i dodao da radi i magistarski rad na istu temu.
"Sa jednog laptopa izdvojili smo materijal koji smo preneli na tri DVD-a, a za montažu video materijala koji je bio na tom računaru, ubacivanje efekata i titlova bio je potreban srednji nivo znanja onoga ko je sačinio snimak", rekao je Vuković.
Provooptuženi Senad Ramović rekao je da je veštak "birao fajlove zbog mržnje prema muslimanima".
"Veštak je izbrisao dva fajla, a ostavio treći na kojem se vidi odsecanje glave, a ne i ono što je bilo pre toga, kao da mi samo sečemo glave", rekao je Ramović.
Suđenje će biti nastavljeno sutra, kada bi kao dokaz trebalo da budu izvedeni snimci nađeni u kompjuterima koje je koristila grupa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak