Slovenija: Nema seksa, nema posla

Politika 26.11.2008 04:07
Slovenija: Nema seksa, nema posla


Milena Zdolšek, radnica celjskog „Merkša”, zajedno sa 15 koleginica i troje radnika iz proizvodnje nedavno je, bez ikakvog obrazloženja, završila na ulici
 Da privrednu krizu poslodavci koriste da drastično smanje broj zaposlenih dokazuje slučaj Milene Zdolšek (34), bivše radnice celjskog drvoprerađivačkog preduzeća u rukama gazde iz Austrije. Preduzeće „Merkš” je nekada poslovalo pod imenom „LIK Savinja”, a Milenin primer pokazuje da su radnici u bezizlaznoj situaciji, piše „Delo” pod naslovom „Otpuštena, jer nije seksala?”.

„Merkš” je važio za uglednu firmu koja zapošljava uglavnom žene. Zarade nisu loše ako se porede sa onima koje primaju radnici u drugim preduzećima iste branše, ali kriza je uzela danak – u poređenju sa 2007, proizvodnja je ove godine dostigla jedva 44 odsto, dok je ulaz drvne građe u firmu samo 46 odsto, za razliku od prošle godine kada je vrvelo od narudžbina, pa se radilo i po 12 sati dnevno. Danas „Merkš” ima 181 radnika, dok ih je pre poslednjeg talasa otpuštanja bilo oko 250. Dva talasa otpuštanja tek predstoje, a Zdolšekova je zajedno sa 15 koleginica i troje radnika iz proizvodnje, nedavno, bez ikakvog obrazloženja, završila na ulici.

„Dobra sam, savesna radnica, nikada nisam bila na bolovanju, čak ni kada su se deca razbolela”, a radila je, dodaje, čak i posle povrede na radnom mestu, kada su se na nju prevrnula transportna kolica. „Dolazila sam na posao iako mi je lekar prepisao tri sedmice mirovanja”, ogorčena je samohrana majka. Pitala je šefove šta je skrivila, ali oni nisu znali da joj odgovore. U firmi su obećavali da će je uzeti natrag, u radni odnos, ako se za to ukaže prilika, ali ona je odlučila da to ne dolazi u obzir. Posle svega, odlučna je da progovori i kaže da neće biti usamljena u svedočenju šta se dešavalo iza fabričkih zidova.

„Najverovatnije su birali koga će otpustiti prema kriterijumu koja se kome sviđa, iako nikada nisam bila u disciplinskom postupku, niti su mi ikad išta prebacili.” Izuzev, možda, što je stamenog morala pa nije popuštala, poput nekih zgodnijih radnica „slobodnijih nazora”, kako objašnjava, pred atacima muškog dela kolektiva.

„Eto, nisam među radodajkama!”, zaključuje Milena, dok slovenački mediji „slučaj” upisuju u klasičan primer mobinga, i zaprepašćeno pitaju javnost „zar je moguće da smo dotle stigli da je za očuvanje službe potrebno ‘pokazati i nešto više’”?

„Od firme neću ništa, a mislim da javnost mora da sazna šta se dešava iza fabričkih zidova”, opominje Zdolšekova. Njeno svedočanstvo je udarac ugledu „Merkša”, preduzeća koje je donedavno radilo u tri smene, a sada održava samo jednu. U celjskoj podružnici sindikata ZSSS tvrde da je to preduzeće bilo dužno da „radnicu zaštiti”, ne samo u polnoj nedodirljivosti, nego i zato što prema slovenačkom zakonu prednost u očuvanju posla imaju radnici slabijeg socijalnog stanja. A da nije dobila otkaz, Milena bi posle Nove godine zaokružila deceniju rada u „Merkšu”, za šta bi joj pripala jubilarna nagrada od 382 evra, bruto.

Za sada ne razmišlja o tužbi, pod uslovom da poslodavac na njeno mesto ne zaposli nekog drugog, jer to zakon sankcioniše. Navode Milene Zdolšek direktor „Merkša” Peter Merkš nije želeo da komentariše.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak