Zamrznute penzije

Večernje novosti 26.11.2008 03:55
Zamrznute penzije


Penzije će u narednih godinu dana ostati na sadašnjem nivou, pa će prosečna penzija u 2009. godini iznositi 21.712 dinara i dostići će 58,8 odsto prosečne plate u Srbiji. Novac za isplatu je obezbeđenna osnovu finansijskog plana koji je usvojen u utorak na sednici Upravnog odbora PIO fonda.
Odluku da se penzije zadrže na istom nivou nisu pozdravili članovi peznionerskih udruženja, ocenjujući da su ovom računicom oštećeni jer im neće slediti redovna usklađivanja u aprilu i oktobru iduće godine. Zato će Upravni odbor Fonda PIO uputiti predlog srpskoj vladi da razmotri sve mogućnosti kako bi i penzije u narednoj godini rasle u skladu sa inflacijom, i to u istom procentu kao i plate, umesto da ostanu zamrznute na sadašnjem nivou.
Zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda PIO i narodni poslanik Partije ujedinjenih penzionera Đuro Perić istakao je da će se tokom naredne godine kvartalno proveravati da li postoje uslovi za povećanje penzija.
Ivan Mimić, direktor finansija u ovom fondu je dodao da je finansijski plan za narednu godinu donet na osnovu sugestija Ministarstva finansija i da su njime predviđeni ukupni prihodi od oko 460 milijardi dinara, koliko iznose i planirani rashodi, i da su oni veći za 15 odsto od prošlogodišnjih. Ovaj je procenat, ipak, ocenjen kao nizak jer se prethodnih godina nije spuštao ispod 18 odsto.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak