Prošla volja Srbije u UN

Večernje novosti 26.11.2008 03:50
Vuk Jeremić i Ban Ki Mun

Vuk Jeremić i Ban Ki Mun


Srbija očekuje da Savet bezbednosti UN, na sednici koja treba da se održi danas, usvoji izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna u okviru kojeg se nalazi dogovoreni plan od šest tačaka. Ovo je u utorak rekao srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, koji će učestvovati u radu te sednice.Prema informacijama koje je imao Jeremić, šest tačaka o kojima su se dogovorili Beograd i UN u potpunosti se nalaze u tom izveštaju. U njemu je i jasna definicija Euleksa kao statusno neutralnog činioca koji se obavezuje na potpuno poštovanje Rezolucije 1244.
- Verujem da među članicama SB postoji puna volja da se potvrdi izveštaj i rekonfiguracija Unmika i da se još jednom potvrdi Rezolucija 1244. Potreban nam je pečat SB na Rezoluciju 1244, na plan od šest tačaka i na statusnu neutralnost bilo kog civilnog prisustva u pokrajini.
Pošto se u javnosti pominje da će se i četiri tačke koje je Priština predložila, takođe, u nekom vidu pojaviti u izveštaju generalnog sekretara UN, Jeremić je pojasnio:
- Mi smo razumeli da će u plan generalnog sekretara ući isključivo šest tačaka i nota da Albanci, nažalost, taj plan nisu prihvatili. Četiri tačke, kroz koje je definisano njihovo nezadovoljstvo, biće priključene samo kao aneks, a izveštaj sa šest tačaka će se primeniti uz obavezujuću odluku SB. Na kraju, izgleda da će Priština biti jedina strana koja odbacuje dogovor, a iza dogovora Beograda i UN stoje svi članovi UN. Neprihvatanje Prištine neće imati pravno obavezujući efekat, a posle sednice SB,
obavezujući efekat imaće sadržaj izveštaja generalnog sekretara i ništa drugo.
Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da je u interesu Kosova, Srbije, Balkana i EU da Euleks bude uspešno razmešten na KiM. On je dodao da sve strane moraju da rade na uspešnom raspoređivanju misije EU na teritoriji celog Kosova.
Premijer Kosova Hašim Tači ponovio je u utorak da kosovske vlasti i građani ne prihvataju plan generalnog sekretara UN i da plan od šest tačaka ostaje neprihvatljiv i neprimenljiv.
SB bi, posle izveštaja generalnog sekretara UN, predsedničkim saopštenjem trebalo da usvoji Banove preporuke, čime bi bilo dato zeleno svetlo za raspoređivanje Euleksa.


SAUČESNICI U PRIZNAVANJU
STATUSNOM neutralnošću Euleksa krši se Rezolucija 1244, budući da je njom predviđeno da međunarodna misija na Kosovu mora da poštuje teritorijalni integritet Srbije, a ne da bude statusno neutralna - ocenio je Vojislav Koštunica, predsednik DSS. - Pristajući na to da se misija UN, koja garantuje teritorijalni integritet Srbije zameni Euleksom, Beograd legitimiše protivpravno otcepljenje Kosova.

PLAN O ŠEST TAČAKA U IZVEŠTAJU KI MUNA
POLICIJA POLICIJA i carina kao i pravosudni sistem u zonama nastanjenim Srbima na Kosovu biće “pod kišobranom” Ujedinjenih nacija, dok će u zonama u kojima žive Albanci raditi sa Euleksom. Plan predviđa otvaranje devet novih policijskih stanica za manjine koje će kontrolisati međunarodne snage. Policijsko rukovodstvo će imenovati Unmik.

CARINA KOSOVO će funkcionisati kao jedan carinski sistem i po tom pitanju sprovodiće se Rezolucija 1244 i carinske takse određene ovom rezolucijom. Carinski prihodi biće korišćeni za razvoj lokalnih opština.

GRANICE KONTROLA granica će ostati u rukama Kfora. Generalni sekretar UN naglašava da je potrebno i dalje voditi pregovore među relevantnim pregovaračkim stranama, kako bi se postigla saglasnost i odredili modaliteti za rad i reaktiviranje graničnih prelaza.

PRAVOSUĐE SUD na severu Mitrovice i dalje će biti pod kontrolom Unmika, za razliku od drugih sudova na Kosovu. Sudije će biti imenovane u skladu sa Rezolucijom 1244 SB.

NASLEĐE ŠTO se tiče srpskog kulturnog nasleđa, nastaviće se zaštita srpskih pravoslavnih crkava, dok će se druga pitanja rešavati putem dijaloga Prištine i Beograda.

TRANSPORT U domenu transporta i strukture potrebno je nastaviti dijalog srpske i albanske strane.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak