Evro sutra 88,77 dinara

Beta 26.11.2008 00:40
Evro sutra 88,77 dinara


Dinar će sutra u odnosu na evro oslabiti za 0,29 odsto, odnosno 26 para i pasti na najniži nivo ove godine, a zvanični srednji kurs Narodne banke Srbije (NBS) biće 88,7712 dinara za evro.
Srednji kurs je danas bio 88,5089 dinara za evro, a NBS je intrevenisala na međubankarskom deviznom tržištu sa 60 miliona evra da bi sprečila preteranu promenu kursa dinara.

Srpska centralna banka je u novembru, uključujući i današnju intervenciju prodala, 292 miliona evra na međubankarskom tržištu, na kojem se formira kurs dinara.

Dinar je od 14. do 21. novembra neprestano slabio izgubivši 4,42 odsto vrednosti prema evru. Od početka novembra evro vredi više od 84 dinara, dok je na početku oktobra kurs bio oko 76,7 dinara za evro, a 31. oktobra srednji kurs bio je 84,99 dinara za evro.
Tokom oktobra NBS je prodala 269 milona evra na međubanakarskom deviznom tržištu da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa i doprinela usklađivanju odnosa ponude i tražnje. Ove godine evro je najslabiji bio 7. avgusta, kada je njegov srednji kurs bio 75,7543 dinara.
Devizni kurs se formira na međubankarskom tržištu, a primenjuje se od 8.00 sati narednog radnog dana.

Generalni direktor Sektora za ekonomske analize i istraživanja Narodne banke Srbije Branko Hinić naveo je da su uzroci slabljenja dinara u proteklom periodu povlačenje devizne štednje građana iz banaka, pad priliva stranog kapitala kroz kredite i po osnovu investicija, rast premije rizika i visoka tražnja u odnosu na ponudu sredstava.
Hinić je ukazao da devizne rezerve NBS-a, iako solidne, ne mogu da pokriju sva nedostajuća devizna sredstva, pa se nedostatak neminovno preliva na povećanje kursa.
"Osnovni cilj centralne banke jeste da obezbedi stabilnost kursa, odnosno spreči prevelike oscilacije, ali da ne može da opredeli kretanje kursa, koje je rezultat ekonomskih faktora i nije u rukama Narodne banke Srbije", naglasio je Hinić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak