Ujedinjene nacije za sporazum sa Srbijom

RTS 26.11.2008 00:49
Ujedinjene nacije za sporazum sa Srbijom


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun predao ambasadorima Saveta bezbednosti novi izveštaj o Kosovu. U dokumentu šest tačaka sporazuma sa Beogradom, kao i zahtev da Euleks bude statusno neutralan, u skladu sa rezolucijom 1244. Čeka se potvrda Saveta bezbednosti."Mogu da potvrdim da su, pre nekoliko trenutaka, kopije izveštaja predate članicama Saveta bezbednosti", rekao je za RTS Onlajn portparol UN Brendan Varma, dodajući da su ovim potezom, otvorena vrata za zakazivanje sednice najmoćnijeg tela svetske organizacije.

"U izveštaju je detaljno opisano šest tačaka sporazuma koji je postignut sa Beogradom... Četiri tačke koje je predložila Priština nalaze se u aneksu dokumenta, odnosno napominje se da su ti predlozi primljeni k znanju", rekao je za RTS Onlajn zapadni diplomata koji je imao uvid u izveštaj generalnog sekretara UN.

Ban je, takođe, napisao i da je svestan činjenice da su politički predstavnici kosovskih Albanaca odbacili sporazum Beograd-Njujork, ali i da "ohrabruje njihova rešenost da sarađuju sa Euleksom".

Nadalje, generalni sekretar UN očekuje od Euleksa da u potpunosti poštuje rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, bude statusno neutralan, te, poput UNMIK-a, u sedištu svetske organizacije podnosi redovne tromesečne izveštaje.

Takođe. od Euleksa se očekuje da prilikom raspoređivalja tesno sarađuje sa UNMIK-om.

Zapadni diplomati najavili su da će sednica Saveta bezbednosti i Kosovu biti zakazana do kraja dana, kao i da će diskusija biti održana najverovatnije u sredu, obzirom na želju članica EU da čitav posao u Njujorku bude završen što pre obzirom da je početak raspoređivanja Euleksa najavljen za 2. decembar.

Plan u šest tačaka uslov za podršku Saveta bezbednosti

Banov plan u šest tačaka, kojim se definišu posebni aranžmani za kosovske Srbe, uključuje dvostruki lanac komandovanja policijom, s tim što će rad policajaca u srpskim sredinama nadzirati Ujedinjene nacije, dok će u ostalim delovima Kosova taj posao obavljati Euleks.

Takođe, srpskim opštinama na severu Kosova "ostajaće" i sredstva od dažbina prikupljenih na administrativnoj granici sa Srbijom.

Kosovski Albanci su plan odbacili, nudeći sopstveni dokument u četiri tačke, kojim se vlasti u Prištini obavezuju na saradnju sa SAD, EU i NATO, ali ne i Ujedinjenim nacijama, čiji odlazak sa Kosova tamošnji lideri očekuju još od jednostranog proglašenja nezavisnosti sredinom februara.

Najznačajniju primedbu lidera kosovskih Albanaca predstavlja njihovo neučestvovanje u procesu koji je vodio ka postizanju sporazuma između Beograda i Njujorka, što, uz snažan pritisak listom svih političkih snaga na lokalnoj sceni, predstavlja i osnovu za zahtev da se neke od tačaka sporazuma "redefinišu".

Posle dve sedmice intenzivne diplomatske aktivnosti, međutim, ostaje nejasno da li postoji mogućnost za promenu delova Banovog plana, s obzirom da je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio da su za Beograd pregovori završeni, te da je Srbija dobila čvrste garancije da će taj dokument biti usvojen bez promena.

Ukoliko Banov prvobitni izveštaj bude izmenjen, gotovo da i nema nikakvih šansi da bi Savet bezbednosti mogao usvojiti najavljivano predsedničko saopštenje, kojim bi bila otvorena vrata raspoređivanju Euleksa pod kišobranom UN i u skladu sa rezolucijom 1244, jer je Rusija već ranije najavila da će blokirati svaki potez sa kojim se, prethodno, ne slože srpske vlasti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak