Dinkić nije uplašen

Glas javnosti 25.11.2008 20:54
Dinkić nije uplašen


Prevarili su se svi koji su pomislili da će posle raskola u SRS Srbija ući u dosadan politički period. Prevarili su se i oni koji su bukvalno shvatili najave i tvrdnje lidera novoformirane Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da će SNS rušiti „režim Borisa Tadića i Ivice Dačića“.U intervjuu Tanjugu, kojim je uzburkao strasti i najavio možda i dalekosežna prekomponovanja naše političke scene, Nikolić je potvrdio da zasad nije moguća koalicija SNS-DS na republičkom nivou. Ali, samo načelno! Jer, istovremeno je više nego dozvolio mogućnost da njegova stranka podrži Tadićevu manjinsku vladu ukoliko se Srbija već januara-februara suoči sa „teškom krizom“. Čak je pomalo zagonetno rekao:“...ako (Tadić) odluči da tu krizu, na izvestan način amortizuje čvrstom i otvorenom saradnjom sa Ruskom Federacijom, a neki članovi vlade su protiv toga, mi smo spremni da pomognemo. Ako to ne žele Dinkić, liberali Vojvodine, možda i Mađari...mi želimo da glasamo za zakone kojima se ekonomski i politički vezujemo za Rusku Federaciju. Uz uslov da posle toga slede vanredni parlamentarni izbori, a da nikako ne ulazimo u vladu“.

Prva žrtva kombinacije koju Nikolić nagoveštava mogli bi naravno da budu Dinkić i njegova stranka. Međutim, evo šta je tim povodom za Glas izjavio funkcioner G17 Nikola Papak:
- Vladajuća većina je jedinstvena apsolutno po svim pitanjima. Poslanici G17 plus su glasali za ratifikaciju gasnog sporazuma sa Rusijom, a glasaćemo i u vladi kada se napravi ugovor. Naša koalicija ima jedinstvenu politiku.

S obzirom na to da je Nikolić poručio i radikalima da jedva čeka da se Vojislav Šešelj vrati iz Haga - pa da SNS i SRS odmere snage - ni vrh te stranke nije ostao ravnodušan. Dragan Todorović je juče ponovio da se „nedvosmisleno pokazalo kao istina“ sve što su radikali do sada govorili o SNS kao „rezervnoj stranci Borisa Tadića“.
- O tome ko je na kojoj strani najbolje govori to ko je potpisao inicijativu za raspravu o poverenju vladi. Videlo se kakvo mišljenje o tome imaju u novoj stranci koja je zaista Tadićeva štaka - kaže Todorović.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić uputio je konkretan predlog naprednjacima:
- Ukoliko u SNS zaista žele da deluju kao istinska opozicija DS-u, saradnja mora da počne u parlamentu. Videćemo kako će SNS ubuduće glasati. Ali, evo, i Nikolić se pridružio horu koji sve češće pominje izraz „manjinska podrška vladi“, a takvu tihu podršku vladi, koja još uvek ima većinu, obezbeđuje LDP koju DSS ne smatra strankom za saradnju. LDP je nešto što je donja granica za saradnju jer se ne može razgovarati sa opozicionom strankom koja to ne želi da bude - kaže Aligrudić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak