Obeležavanje 90. godišnjice od prisajedinjenja Vojvodine

RTV 25.11.2008 21:11
Obeležavanje 90. godišnjice od prisajedinjenja Vojvodine


U Novom Sadu će danas, povodom 25. novembra, dana kada je 1918. godine doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata, Baranje i Srema Srbiji, biti priređeno više manifestacija. Kustos Muzeja Vojvodine doktor Drago Njegovan rekao je za Radio Novi Sad da to bio slučaj primene prava naroda na nacionalno samoopredeljenje. 

Predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Bojan Pajtić prirediće u 19 sati svečani prijem u holu Izvršnog veća.

Kraj spomen table na zgradi na Trgu slobode, u kojoj je pre devet decenija Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena donela odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji (Sremska skupština je identičnu odluku usvojila dan ranije u Rumi), vence će u podne položiti gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

U delegaciji će biti predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i predsednik Gradskog odbora potomaka ratnika 1912-1920. godine Milan Mitić.

 

 

Godišnjicu prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji zajednički će obeležiti SRS, DSS i Srpski narodni pokret "Svetozar Miletić" pomenom učesnicima Velike narodne skupštine, u 10 sati u Uspenskoj crkvi, a potom će položiti cveće kod spomen obeležja na Trgu slobode i kraj spomenika Jaši Tomiću.

Matica srpska, pokret "Svetozar Miletić" i izdavačka kuća "Prometej" u 18 sati organizuju svečanost na kojoj će govoriti akademici Čedomir Popov, Dragoljub Nedeljković i Vasilije Krestić.

Na tom skupu biće predstavljeni obnovljeno izdanje zbornika iz 1938. i 1940. godine "Vojvodina I i II" i druga dela o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

 

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak