Nikolić džoker demokrata

Politika 25.11.2008 20:39
Nikolić džoker demokrata


U PUPS-u i G17 plus tvrde da se ne plaše da bi na njihovo mesto mogao da uskoči SNS, a u DS-u kažu da u ovom trenutku niko nije spreman da ugrozi svoje mesto u vladiPartija ujedinjenih penzionera i G17 plus ne strahuju da bi zbog insistiranja na pojedinim temama i eventualnih neslaganja sa Demokratskom strankom, kao stožerom vladajuće koalicije, njihova pozicija u vlasti mogla biti na bilo koji način ugrožena, tvrde funkcioneri ovih partija. Posebno, kako kažu, ne očekuju da bi na njihovo mesto eventualno mogla da „uskoči” Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića, iz koje stižu nagoveštaji da bi u određenoj situaciji mogli da podrže vladu.

I penzioneri i eksperti su pomirljivi i tvrde da su razmimoilaženja normalna stvar, ali i da razlike nikako nisu nepremostive toliko da bi mogle da utiču na sadašnji sastav vladajuće garniture.

Slični tonovi stižu i iz Demokratske stranke. Kako u izjavi za „Politiku” kaže Boško Ristić, poslanik ove stranke u republičkom parlamentu niko iz vladajućeg bloka ne ucenjuje ostatak vladajuće većine već se zalaganje za neke stvari može samo tumačiti kao borba za politiku sopstvene stranke.

„Svaka partija pored opšteg interesa ima i taj partijski politički interes. I legitimno je da u određenim situacijama postavi neki zahtev kako bi ga eventualno ostvarila u skladu sa trenutnim političkim mogućnostima”, kaže Ristić.

Istovremeno, počele su spekulacije da manje stranke u koaliciji ne smeju mnogo da „talasaju” upravo u strahu da bi mogle biti zamenjene SNS-om. Tomislav Nikolić je najavio da će glasati za inicijativu opozicionih partija u Skupštini Srbije o nepoverenju vladi, ali je tokom proteklog vikenda napomenuo da ipak postoji mogućnost saradnje u slučaju eventualne velike krize u Srbiji i to u vidu manjinske podrške naprednjaka vladi.

„Postoji nešto što biste mogli da nazovete saradnjom, a to je da recimo Vlada Srbije shvati kako nas očekuje teška kriza, koja će da se sruši negde krajem januara, februara i ako odluči da tu krizu, na izvestan način, amortizuje čvrstom i otvorenom saradnjom sa Ruskom Federacijom, a neki članovi vlade su protiv toga, mi smo spremni da pomognemo”, objasnio je Nikolić.

Na pitanje da li u DS-u ipak računaju na naprednjake ako ih neke stranke budu ucenjivale, odnosno može li Nikolić demokratama da bude ono što je bio bivšem premijeru Vojislavu Koštunici – potencijalni partner i sredstvo za obuzdavanje apetita manjih stranaka, Ristić nije želeo direktno da odgovori. Prema njegovim rečima, demokrate očekuju da će SNS podržati sve političke projekte za koje su se sada opredelili kroz svoju programsku orijentaciju.

„Oni su izrazili proevropsku orijentaciju, to ne kriju i mislim da su ušli u poslednji vagon voza koji ide ka Evropi. Bar prema onome kako su se ponašali za ovo vreme dok profilišu svoju politiku”, objašnjava Ristić.

On naglašava da trenutno nema nijedne stranke koja bi bila spremna da sruši vladu. Velika svetska ekonomska kriza, kako kaže, kreše „vrhove zahteva” pojedinih partija tako da se svi usklađuju prema onome što je moguće, jer su svesni da se vlada ne može prostirati „preko gubera”.

Njegove reči potvrđuju i u PUPS-u i u G 17 plus. Prema rečima Mome Čolakovića, šefa poslaničke grupe PUPS-a u parlamentu Srbije, oni nisu ostrašćena ideološka partija koja zateže na nekim stvarima. Na pitanje da li im je smanjen koalicioni potencijal posle pojave SNS-a, on kaže da se ne osećaju ugroženo, jer imaju čvrst koalicioni sporazum i uspešno ostvaruju svoje programske ciljeve.

A Željko Ivanji, poslanik G 17 plus, ne vidi kako bi Nikolićev SNS mogao da bude adekvatna zamena za G 17 plus u vladi.

„Nisam siguran da SNS i pored toga što ima želju da se pridruži Evropi može zaista da bude nešto što može da se nazove evropska stranka. Mi nismo ni ugroženi ni zabrinuti, ne verujem da čak i DS razmišlja o tome. Zamena jedne evropske stranke za tobože evropsku ne bi moglo da prođe ni kod građana Srbije”, uveren je Ivanji.

On priznaje da je između njegove stranke i DS-a došlo do razmimoilaženja u vezi sa sporazumom o uvozu ruskog gasa, ali da to nikako nije razlog za napuštanje koalicije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak