Muslimani u Srbiji nisu ugroženi

Glas javnosti 25.11.2008 20:30
Muslimani u Srbiji nisu ugroženi


Muslimani u Srbiji ni na koji način nisu ugroženi. Samo od 1990. godine do danas mi smo podigli više verskih objekata nego za prethodnih 150 godina - ističe u intervjuu za Glas javnosti reis-ul-ulema Rijaseta Islamske zajednice (IZ) gospodin efendija Adem Zilkić.Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije 25. oktobra u Novom Pazaru ponovo je izabrao efendiju Zilkića na mesto vrhovnog poglavara muslimana u Srbiji. Reis Zilkić za naš list govori o tome koliku vlast ima Rijaset u Srbiji, sukobu sa glavnim muftijom Muamerom Zukrolićem, pokušaju pomirenja...

Kako ocenjujete dosadašnji, jednogodišnji učinak na čelu Rijaseta?

- Moj mandat je, nažalost, obeležen onim događajima koji nisu poželjni nikome, pa ni nama. Bitno je da smo iskazali nezrelost i kao verska zajednica, ali i nacionalnu nezrelost neprimerenu trenutku. Mislim na sukob sa Mešihatom Islamske zajednice u Novom Pazaru i muftijom Muamerom Zukorlićem koji odbija da prizna Rijaset Islamske zajednice Srbije. Ipak, najveća je sreća da su sačuvani ljudi.

Kažete da je pokazana nezrelost. Na šta mislite?
- Islamska zajednica u Srbiji morala je biti svesna da su se sve islamske zajednice u okruženju na jedan bezbolniji način transformisale. Jedino mi nismo imali sluha.
Sukob na relaciji Rijaset-Mešihat ne jenjava. Šta su uzroci sukoba? U čemu je glavni problem?
- Sukob sa Zukorlićem je koncepcijske prirode! Zukorlićem rukovodi Mustafa Cerić iz BiH. Ali, niko nema prava da Islamsku zajednicu veže za bošnjački korpus. Mi želimo IZ po ideološkom, a ne nacionalnom ključu.

Zukorlić tvrdi da je duhovni centar muslimana u Bosni. Kako to komentarišete?

- Ne, naš duhovni centar nije u Bosni i Hercegovini, nego u Meki!
Bilo je više pokušaja mirenja Rijaseta i Mešihata, ali oni nisu urodili plodom. Koliko je poznato, muftija Zukorlić odbio je da se pojavi na jednom od sastanaka mirenja. I vi ste pre nekoliko dana pozvali na pomirenje, ali s druge strane nije bilo odgovora?

- Zukorlić vrši atake svakoga dana. Očekivalo se pomirenje jer ono nema alternative, ali s druge strane to ne žele. Ipak, mi to stanje moramo prevazići. U svakom slučaju, Rijaset se odnosi prema Mešihatu kao prema svojoj organizacionoj jedinici i pokušaćemo da dođemo do dijaloga i rešenja.

Koliku stvarnu vlast u Srbiji ima Rijaset, a koliku Mešihat?
- Mi apsolutno imamo vlast i kontrolu u Sandžaku, Beogradu i Preševu! I kadrovski i infrastrukturno kontrolišemo džamije u Prijepolju, Sjenici, Tutinu i Novoj Varoši, dok u Novom Pazaru imamo preko 70 odsto podršku džemata (vernika) i oko 50 odsto imama, jer su ostali imami Zukorlićevi rođaci. Ali, mi želimo da isključivo mudrošću i ljubavlju dođemo do podrške džemata. Uzdamo se u Boga i vernike, a ne u politiku.

Zukorlić, takođe, tvrdi da su muslimani u Srbiji ugroženi. Da li je to tačno?

Ne, nije tačno! Muslimani u Srbiji ni na koji način nisu ugroženi! Zakon o crkvama i verskim zajednicama iz 2006. godine svima je dat na uvid. Pouzdano znam da nijedna crkva i verska zajednica nije imala primedbi, pa ni Zukorlić. Ali, danas tvrdi da su muslimani ugroženi. Istina je, međutim, da mi nikada nismo imali veća verska prava nego što ih imamo danas. Primera radi, mi smo od 1990. godine do danas podigli i sagradili više verskih objekata nego za prethodnih 150 godina. Imamo tri medrese, Fakultet islamskih nauka, predškolske ustanove, kompletno zaokružen obrazovni sistem... i sada tvrditi da su muslimani ugroženi je apsolutno neprimereno i netačno! Zato, još jednom energično tvrdim da muslimani nisu ugroženi i da im nisu ugrožena prava. Jedino su im ugrožena prava od Zukorlića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak