Masno tkivo oko struka povećava rizik od prerane smrti

Krstarica 25.11.2008 17:17
Masno tkivo oko struka povećava rizik od prerane smrti


Velika evropska klinička studija objavljena u stručnom časopisu "New England Journal of Medicine" 13. novembra 2008. godine - utvrdila je da nagomilavanje masnog tkiva u predelu struka gotovo dva puta povećava rizik od prerane smrti.Najvažnije je pri tom da je taj rizik isti i kod osoba koje nemaju povećanu telesnu težinu i kod onih koje imaju indeks telesne mase u granicama normale.

Autori su objavili rezultate kliničke studije koja je rađena na 359.000 osoba, prosečne starosti 51,9 godina, uključujući 65,4% žena. Ispostavilo se da svako povećanje u obimu struka od pet santimetara povećava rizik od prerane smrti: 17% kod muškaraca i 13% kod žena.

Dr Tobias Pishon (Tobias Pischon) iz Nemačkog instituta za humanu ishranu Potsdam-Rehbrücke, vodeći istraživač u ovoj oblasti, smatra da je najvažniji rezultat cele studije to što je utvrđeno da na zdravlje i rizik od prerane smrti ne utiče samo prekomerna težina osobe nego i raspored masnog tkiva u telu.

Ovi podaci treba da navedu lekare da rutinski, prilikom svake posete pacijenta, pored telesne težine i indeksa telesne mase, obavezno izmere i širinu struka.

Najvažije je da ne treba koristiti skup test i dugo čekati na njegov rezultat da bi se utvrdilo da li postoji rizik od prerane smrti pacijenta - izjavio je Elio Riboli, evropski koordinator ove studije koji radi na odeljenju epidemiologije i opšteg zdravlja Imperijal koledža u Londonu (Imperial College, London).

Ukoliko imate povećan obim struka, trebalo bi da:

  • povećate obim fizičkih vežbi i radite ih svakodnevno
  • izbegavate konsumiranje veće količine alkohola
  • poboljšate kvalitet svoje ishrane

Primenjujući ova tri saveta, značajno ćete umanjiti rizik od prerane smrti.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak