Raskid koncesije za izgradnju autoputa samo po ugovoru

Politika 25.11.2008 17:30
Konačna odluka ko će graditi autoput „Alpina Por” ili Srbija – do 31. decembra

Konačna odluka ko će graditi autoput „Alpina Por” ili Srbija – do 31. decembra


Ukoliko do 31. decembra ove godine koncesionar „Alpina Por” ne obezbedi bankarske garancije i ne započne radove na autoputu Horgoš – Požega, ugovor o koncesiji automatski će prestati da važi.„Politika” saznaje da Vlada Srbije u pregovorima sa koncesionarom neće insistirati na raskidu ugovora pre nego što istekne rok iz ugovora po kome je „Alpina Por” u obavezi da započne radove na autoputu. Stav državnih organa Srbije jeste da je ugovor važeći i potpisnici treba da ga se pridržavaju u ispunjavanju obaveza i poštovanju rokova.

Zato vlada do 31. decembra neće raskidati ugovor, ali u pregovorima predlaže koncesionaru, ako nije u mogućnosti da ispuni obaveze i rokove, da bezbolno izađe iz ugovora. Taj predlog obuhvata ponudu Srbije da od koncesionara preuzme izgradnju autoputa uz isplatu dela troškova koje je „Alpina Por” do sada imala u ovom poslu. Srpski pregovarački tim insistira da u te troškove koncesionar može da računa samo poslove direktno vezane za koncesiju, kao što je, na primer, eksproprijacija zemljišta za izgradnju autoputa ili izrada projektne dokumentacije.

Ukoliko „Alpina Por” ne prihvati ovakvu ponudu Srbije, onda se čeka 31. decembar 2008. kada, inače, ugovor (prema odredbama koje sadrži) prestaje da važi, jer koncesionar nije obezbedio finansiranje i nije započeo radove.

U poslovnim krugovima ocenjuje se da ako država Srbija ostane pri svojoj ponudi, onda bi interes koncesionara bio da požuri sa odlukom da li će prihvatiti ovakvu ponudu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak