Planirana inflacija za narednu godinu od 6 do 10 odsto

Borba 25.11.2008 17:01
Planirana inflacija za narednu godinu od 6 do 10 odsto


Narodna banka Srbije će monetarnu politiku u idućoj godini prilagođavati ciljanoj ukupnoj inflaciji u rasponu do šest do deset odsto, najavio je direktor Sektora NBS za ekonomske analize i istraživanja Branko Hinić.

On je na okruglom stolu povodom prezentacije izveštaja NBS o inflaciji rekao da Narodna banka i Vlada Srbije uskoro treba da potpišu memorandum kojim će se prezicirati njihova odgovornost u postizanju ciljanog rasta potrošackih cena.

Za ovu godinu predviđena je bazna inflacija koja se odnosi na cene koje se slobodno formiraju - u rasponu od tri do šest odsto, ali je ona, prema rečima Hinića, iznad očekivanja. Rast cena, kako je ocenio, posledica je velikih inflatornih očekivanja, pogotovo izazvanih svetskom finansijskom krizom, kao i poskupljenja električne energije. Hinić je još rekao da pojeftinjenje naftnih derivata na svetskom tržištu nije uticalo na snižavanje cena u Srbiji.

Narodna banka Srbije, prema rečima Hinića, ne može da predvidi kretanje deviznog kursa u narednom periodu, ali je izvesno da će to zavisiti od ekonomskih dešavanja u zemlji.

"Dinar je od oktobra oslabio u odnosu na evro za 13 odsto, a u odnosu na dolar 24 odsto", rekao je Hinić i objasnio da je to posledica povlačenja devizne štednje, smanjenja likividnosti na finansijskom tržištu, rasta premija rizika i visoke traženje za devizama.

Ekonomista Stojan Stamenković je ukazao da je bilo očekivano zbog negativnog iskustva iz prošlosti da će građani u Srbiji, plašeći se posledica svetske finansijske krize, povlačiti devizne štedne uloge. On je dodao je iz banaka povucena štednja u vrednosti od oko milijardu evra.

Svetska finansijska kriza u Srbiji će se, kako je rekao, najviše odraziti na privredu, pre svega na smanjenje izvoza zbog nedostatka investicija iz inostranstva i nemogućnosti dobijanja novih pozajmica.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak