Opozicija otporna na novčane kazne

Građanski list 25.11.2008 16:19
Opozicija otporna na novčane kazne


Nedisciplinovani poslanici kojima su predsedavajući Skupštine Srbije izricali opomene ili druge disciplinske mere juče su, prvi put od početka rada sadašnjeg saziva parlamenta, kažnjeni i novčano.Administrativni odbor kaznio je 13 poslanika Srpske radikalne stranke i jednog poslanika Demokratske stranke Srbije pa će im naredna plata biti umanjena za iznos kazne, koja će, prema dosadašnjoj praksi, verovatno biti potrošena u dobrotvorne svrhe. Kažnjeni poslanici, međutim, ne haju za to što su udareni po džepu i najavljuju da će nastaviti po starom. Da li je tako zbog toga što su im primanja toliko visoka da kazne neće ni osetiti ili su zaista spremni da za svoja politička uverenja sve žrtvuju, pitanje je na koje svako od nas ponaosob može dati svoj odgovor.

Najgori od sve dece

Zbog povreda rada parlamenta, kazne od 16.000 dinara juče su izrečene poslanicima SRS-a Nataši Jovanović, Milanu Veselinoviću, Petru Jojiću i Nikoli Saviću, dok će Momir Marković morati da plati ukupno 19.000 dinara. Kazna od 8.000 dinara određena je poslanicima SRS-a Aleksandru Martinoviću, Milanu Avramoviću i Ognjenu Mihajloviću, a sa po 3.000 dinara kažnjeni su Zoran Krasić, Dušan Marić, Dobrislav Prelić, Srboljub Živanović i Milorad Krstić. Poslanik DSS-a Dragan Šormaz je zbog opomene izrečene na jednoj od prethodnih sednica parlamenta kažnjen sa 3.000 dinara.

Sednici, koju je vodio zamenik predsednika Odbora Nenad Konstantinović, nisu prisustvovali poslanici SRS-a, a protiv kažnjavanja poslanika izjasnio se jedino član odbora iz Liberalno-demokratske partije Nenad Milić. On je kao razlog za to naveo činjenicu da se Poslovnik ne primenjuje na isti način na svakoj sednici, zbog čega se poslanici jednog dana kažnjavaju, a drugog dana za isto ponašanje kazna izostaje.

Đukić Dejanović: Način nije dobar

Vlast i opozicija slažu se u oceni da novčano kažnjavanje, u principu, nije svrsishodno, što je jedno od malobrojnih pitanja u pogledu kog su saglasni. Čak je i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila juče da kažnjavanje poslanika nije dobar način za popravljanje atmosfere u parlamentu i negovanje njegovog dostojanstva.

– Ne mislim da taj oblik sankcija može bitnije uticati na poboljšanje rada skupštine, mada je pojam kazne individualan i relativan i pitanje je kako ko to od poslanika može da doživi – rekla je Dejanovićeva.

Ona je istakla da se radilo o upozorenjima, oduzimanju reči poslanicima, što je sankcionisano ne samo verbalnim izricanjem sankcija već i materijalno, "oduzimanjem određene sume novca od primanja koja poslanik ima", što će biti učinjeno za primanja u novembru.

Poslanici se, takođe, slažu u oceni da se stabilnost i konstruktivnije funkcionisanje parlamenta mogu postići samo dogovorom poslaničkih grupa. Poslanik DS-a i član Administrativnog odbora Boško Ristić smatra da "nije baš uputno da se kaznama uvodi red u parlament", a da su za rad skupštine odgovorni svi podjednako – i vladajuća koalicija i opozicija.

– Bolja atmosfera u parlamentu može se postići dogovorom šefova poslaničkih klubova, iako se taj dogovor često ne poštuje – smatra Ristić.

Navikli

Poslanici SRS-a Nataši Jovanović, prema njenim rečima, nije prvi put da joj izriču kaznu, jer je samo u periodu kada je predsednik Skupštine Srbije bila Nataša Mićić platila više od 300.000 dinara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak