Javna preduzeća i Vladine agencije se časte za 300 miliona dinara godišnje

Alo 25.11.2008 16:06
Javna preduzeća i Vladine agencije se časte za 300 miliona dinara godišnje


Dok građani Srbije mesečno u proseku zarade jedva 400 evra, tek nekoliko javnih preduzeća samo za troškove reprezentacije godišnje potroše bezmalo četiri miliona evra godišnje!
Prema podacima koje je juče obelodanio šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, za reprezentaciju 13 javnih preduzeća je tokom 2007. godine bilo predviđeno više od 300 miliona dinara, a najviše od svih za čašćavanje je, dok je direktor bio Draško Petrović, spiskao „Telekom Srbije“, zavidnih 73,8 miliona dinara.

Ocenjujući da podaci o milionskim iznosima za reprezentaciju „ne da paraju uši, nego mozak zaboli od toga na koji način se pljačka država“, Todorović je naveo da je neverovatno da je za reprezentaciju u JP „Srbijašume“ za vreme direktorovanja Vladana Živadinovića utrošeno 48 miliona dinara i da je u rukovodstvu tog preduzeća 28 direktora koji koriste reprezentaciju. Treće mesto po troškovima za reprezentaciju lane je pripalo Javnom preduzeću PTT „Srbija“ (tada je direktor bio Dragan Kovačević), koje je prema navodima Todorovića, za to isplaniralo budžet od 55 miliona dinara, dok je RTS pod vođstvom Aleksandra Tijanića odvojio 25 miliona dinara.
Javno preduzeće „Jugoimport“ za reprezentaciju u zemlji i inostranstvu je utrošilo 24,3 miliona dinara ili 300.000 evra, rekao je Todorović i dodao da je direktor Stevan Nikčević potrošio 1,9 miliona dinara, odnosno 20.000 evra.
Todorović je naveo da je za reprezentaciju u 2007. godini za Javno preduzeće „Elektromontaža“ planirano 14,8 miliona, skoro 200.000 evra, a da je utrošeno 13,2 miliona dinara. On je dodao da podatak o tome koliko je direktor tog preduzeća potrošio nije iskazan.

U preduzećima koja su lane najviše izdvojila za troškove reprezentacije juče nisu imali vremena da našem listu objasne razloge za trošenje milionskih suma. Pretpostavljamo da su zauzeti pražnjenjem ovogodišnjih budžeta.
 

Za jedan ručak 35.000 dinara

Kako gošćenje o trošku firme izgleda u praksi najbolje pokazuje jedan ugostiteljski račun bivšeg direktora „Puteva Srbije“ Branka Jocića, inače kadra Nove Srbije, iz avgusta prošle godine, do kojeg je došao „Alo!“. Jocić je na ručak poveo čak 25 osoba i tom prilikom potrošio 35.200 dinara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak