Hram posle 250 godina

Blic 25.11.2008 16:01
Hram posle 250 godina


Uz svečanu arhijerejsku liturgiju koju je služio episkop bački Irinej, u Apatinu je na obalama Dunava osveštan pravoslavni hram Sabor svetih apostola, uz prisustvo mnogobrojnih Apatinaca.Svečanost je počela molitvom, osveštanjem hrama, unošenjem i polaganjem moštiju na časnu trpezu.
Nakon toga crkveni velikodostojnici su dodeli dva ordena Svetog Save zaslužnima za izgradnju: glavnom ktitoru, Građevinskom preduzeću „Rapid“ i Skupštini opštine. Priložnici i dobrotvori koji su pomogli izgradnju hrama dobili su gramate (crkvene zahvalnice).
U banji Junaković je povodom osveštanja hrama priređen kulturno-umetnički program uz nastup hora monaštva iz manastira Kovilj.
Hram Sabor svetih apostola počeo je da se gradi 1998. godine prema projektu beogradskog arhitekte Predraga Ristića. Prvo oslikavanje su uradili fresko slikari i konzervatori iz Užica Jelena Guskić-Petrović i Goran Jović. Gradnja pravoslavnog hrama je počela dolaskom prvog apatinskog pravoslavnog paroha Dušana Niševića.
Arhitekta Ristić najviše se zalagao da se hram podigne na Dunavu, gde se spajaju dve kulture, istočna i zapadna.
Hroničar Zoran Matić navodi da je u Apatinu pravoslavni hram prvi pravoslavni objekat posle više od 250 godina.
- Velikom seobom Arsenija Čarnojevića 1690. godine Srbi naseljavaju Apatin, Sombor i Prigrevicu. Kada su 1749. godine došli nemački kolonisti, srpska naselja su silom raseljena najviše u Stapar. Karte pokazuju da je u naselju Bukčinović, istočno od Apatina, postojao pravoslavni verski objekat u predelu današnje šume Kurjačica - navodi Matić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak