Rat na Kosovu!

Kurir 25.11.2008 15:55
Rat na Kosovu!


Da bi spasao svoju vladu, Hašim Tači planira da u selu Brđani, nadomak Kosovske Mitrovice, isprovocira sukob koji će se preneti na celi KiM Predsednik vlade Kosova Hašim Tači moraće da prihvati Euleks na način na koji to predviđa plan sa šest tačaka generalnog sekretara UN, uprkos protivljenju velike većine kosovskih Albanaca, što ozbiljno dovodi u opasnost opstanak njegove vlade, tvrdi izvor Kurira, inače visoki funkcioner UN u Prištini.

- Izgleda da je prištinska vlada nasela i na nagovor Amerikanaca definitivno odbila šest tačaka generalnog sekretara UN. Čitava priča plasirana je da bi se sprečila podela Kosova. Sada, međutim, Tači mora da prihvati Euleks, koji će, bez obzira na protivljenje Albanaca, sasvim sigurno početi da radi od sutra, srede 26. novembra - kaže naš izvor i otkriva scenario koji je osmislio Tači kako bi sačuvao svoju poziciju.

- Velika napetost uskoro bi trebalo da kulminira u selu Brđani nadomak Kosovske Mitrovice, na liniji razdvajanja između srpskog i albanskog dela. Sukob u ovom selu trebalo bi da se prenese na sve srpske enklave u centralnom Kosovu, a potom bi međunarodne snage žestoko reagovale i uvele vojnu strahovladu u krajevima koji su naseljeni Srbima - tvrdi izvor Kurira.

Naš sagovornik tvrdi da je veoma izvesno da će novim talasom nasilja Tači spasti svoju vladu i sebe, ali da će stvoriti krizu niskog intenziteta koja će dugo trajati.

- Amerikanci su postavili igru i polako napuštaju Kosovo. Bio je običaj da zamenik šefa Unmika bude Amerikanac. Sada to nije slučaj i time jasno svima stavljaju do znanja da je za njih Kosovo završena priča, nezavisna i nedeljiva država. S druge strane, Tači je u strašnom problemu. Godinama je tajno sa Beogradom pregovarao o podeli Kosova, a zbog poslednjih događaja Albanci su sasvim mobilisani protiv podele, protiv šest tačaka, protiv Euleksa - kaže naš izvor.

Zvonimir Stević, predsednik Koordinacionog tela za KiM, kaže da je čuo za pretnje nasiljem.

- To su poznate albanske metode. I za širu javnost i za međunarodnu zajednicu. Kad god izgube na političkom polju, pribegavaju nasilju i nemirima. Oni sve vreme, bez kazne, otvoreno prete nasiljem. Naravno, nisu sami! Uz pomoć svojih mentora sa Zapada i u SAD, pretnje su sastavni deo njihovih pregovaračkih argumenata. Imali smo napad na osnovnu školu u Lipljanu, sukobe u Kosovskoj Mitrovici, ali nadam se da će ovoga puta razum pobediti. Unmik i Kfor i dalje imaju kompletnu odgovornost za bezbednost na KiM - zaključuje Stević.

VARNICA U BRĐANIMA

Više od 500 Srba u naselju Brđani kod Kosovske Mitrovice već mesec dana živi u gotovo opsadnom stanju. Noću se čuju rafali iz pravca albanskog sela Muađere, a ujutru Srbe bude sirene za vazdušnu opasnost! Najnoviji problem isprovocirao je Albanac koji navodno silno želi da sagradi kuću u srpskom delu naselja. Kako je isplanirano, sukob bi trebalo da počne baš na građevini, gde bi Albanci bili izloženi oružanom "napadu Srba".


Izvor


Article viewed 1015 timesDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak