Đukanović: Crna Gora ne treba da moli za članstvo u EU

Press 25.11.2008 15:39
Đukanović: Crna Gora ne treba da moli za članstvo u EU


Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je danas da Crna Gora ne treba da moli za prijem u Evropsku uniju nego da bude ozbiljan partner u tom procesu."Ne verujem da je partnerski pristup ukoliko neko treba da izmoli navodnog partnera da ga primi u svoje društvo. Ne treba moliti za prijem u EU, nego treba biti ozbiljan i odgovoran partner", rekao je Đukanović na svečanom otvaranju rekonstruisane deonice magistralnog puta Mioska-Kolašin.

On je dodao da Evropa treba da ima svoje interese zbog kojih će i Crnu Goru i druge države regiona želeti u svom sastavu.

"Interesi su nesporni. Više puta sam ponavljao da nije veći interes Crne Gore i zemalja zapadnog Balkana da budu deo EU, nego što je interes Unije da te zemlje budu u njenom sastavu", smatra Đukanović.

On je naveo da bi EU izneverila svoju viziju ako ne bi tako mislila.

"A ta vizija je ujedinjena Evropa", rekao je Đukanović.

"Mislim da je Evropa naučila tu lekciju, da ozbiljno govori kada misli o misiji ujedinjenja svih država na evropskom kontinentu i zbog toga ne sumnjam da Evropa u svom sastavu želi da ima i zemlje zapadnog Balkana", rekao je on.

Đukanović je ocenio da pitanje datuma apliciranja za članstvo u Uniji nije od suštinske važnosti i dodao da Crnoj Gori sleduje mukotrpan posao ispunjavanja standarda, bez obzira kada će aplicirati za članstvo.

"Čini mi se da smo ovde umesto toga, zahvaljujući malo politici, a malo medijima, stvorili drugačiji utisak o redu prioriteta, pa jurimo za rokom kao da je važno da li ćemo krajem ove ili početkom sledeće godine predati naš zahtev za članstvom", kazao je crnogorski premijer.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak