Ban Ki Mun u izveštaju podržao plan Beograda i UN

Tanjug 25.11.2008 15:55
Ban Ki Mun u izveštaju podržao plan Beograda i UN


Izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna o Kosovu i Metohiji, sinoć dostavljen članicama Saveta bezbednosti UN, sadrži šest tačaka o rekonfiguraciji UNMIK-a dogovorenih sa zvaničnim Beogradom, izjavio je Tanjugu neimenovani strani diplomata.
Ban je u izveštaju pozdravio saglasnost vlasti u Beogradu sa planom u šest tačaka, dok su četiri tačke koje su predložile privremene institucije samouprave u Prištini primljene k znanju i date u aneksu 1 izveštaja.
Ban je u izveštaju konstatovao da su vlasti u Prištini odbacile plan u šest tačaka o rekonfiguraciji UNMIK-a, ali i naveo da je dobro što te privremene institucije žele da sarađuju sa misijom EU na Kosmetu (Euleks).

U izveštaju se navodi da će Euleks delovati u neutralnom okviru UN i da će redovno podnositi izveštaj svetskoj organizaciji. Euleks će biti raspoređen na čitavoj teritoriji Kosmeta u koordinaciji s UNMIK, stoji u izveštaju generalnog sekretara.
Rekonfiguracija UNMIK je u ovom trenutku ubrzana s obzirom na situaciju na terenu, naveo je Ban Ki Mun, prenosi neimenovani diplomata.
Prema istom izvoru, sednica Saveta bezbednosti UN o Kosmetu još nije zakazana, ali se očekuje da bi mogla biti održana u sredu ili u petak.

Portparol generalnog sekretara UN Brenden Varma izjavio je ranije Tanjugu da je Banov izveštaj dostavljen ambasadorima zemalja-članica Saveta bezbednosti i da dokument još nije spreman za objavljivanje. Varma je dodao da bi izveštaj mogao biti objavljen u narednim satima.
Planirano je da posle izveštaja generalnog sekretara, Savet bezbednosti UN predsedničkim saopštenjem usvoji Banove preporuke čime bi bilo dato "zeleno svetlo" za raspoređivanje Euleksa.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak