Kamate u zasedi

Večernje novosti 25.11.2008 14:45
Kamate u zasedi


Banke Inteza, Komercijalna, Rajfajzen i Hipo-Alpe-Adrija banka od juče primenjuju olakšice za klijente, a pridružiće im se ovih dana i Unikredit i Sosijete ženeral banka. Bankari su ukinuli naknadu za prevremenu otplatu kredita i počeli da primaju zahteve za produženje roka otplate i pretvaranje zajmova iz "švajcaraca" u evre, odnosno u dinare. Spremni su i da bez dodatnih troškova produže rok otplate pozajmica za još godinu dana.Međutim, pitanje je kakav će konačni efekat ove mere imati. Jer, već juče, na dan kada su olakšice zvanično promovisane, banke su podigle kamate na dinarske pozajmice, na čak 36 odsto. Posle skupa u Narodnoj banci Srbije, delimično posvećenog i olakšicama, ispostavilo se da su bankari "doskočili" svojim obećanjima.
Na
osnovu početnog interesovanja, građani bi najradije da svoje dugove produže za još 12 meseci i tako smanje iznose rata, kao i da pretvore stambene kredite vezane za "švajcarac" u evre, jer je švajcarska valuta u poslednja dva meseca u odnosu na dinar ojačala za 22 odsto, dok je evro skočio 13 odsto. Zbog pada kursa domaće valute, rate zajmova znatno su uvećane i pritiskaju kućni budžet.
- Olakšice koje smo počeli da primenjujemo važe za uredne klijente - kaže Zoran Petrović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke.
Klijenti koji na vreme otplaćuju svoje rate, moći će po istoj kamati po kojoj su uzeli kredit da ga refinansiraju. Na primer:
Keš kredit na pet hiljada u evrima, sa kamatom od 16 odsto godišnje podrazumeva produžetak otplate po istoj kamati.
Prelazak na dinarski kredit podrazumeva kamate od 21 do 36 odsto. Banka vraća 20 odsto depozita uloženog kada je podizan dinarski kredit.
Đorđe Đukić, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, podseća da građani platu primaju u dinarima, pa bi trebalo u toj valuti i da se zadužuju i da se oslobode valutnog rizika. S druge strane, kamate na dinarske kredite su visoke. Ključno je da obrate pažnju na efektivnu kamatnu stopu na svaku vrstu kredita, jer ni zajmovi indeksirani u stranoj valuti nisu mnogo jeftini.
- Banke ne nude nove uslove građanima iz altruističih razloga, već da bi mogle da naplate svoja potraživanja - kaže Đukić.      

PROCENTI
* INTEZA(potrošački kredit) od 25,20 do 33,12 odsto godišnje
* RAJFAJZEN (potrošački kredit) od 28,23 do 39,79 odsto godišnje
* KOMERCIJALNA (potrošački kredit9 od 24,21 do 28,29 odsto godišnje

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak