Smrt prekrila tajna

Večernje novosti 25.11.2008 15:04
Smrt prekrila tajna


Posle 12 dana provedenih u komi i na odeljenju intenzivne nege, učenik Mašinsko-tehničke škole Mićo Vesković (17) iz sela Drakčića kod Kraljeva, u ponedeljak sahranjen na groblju u svom rodnom selu, u prisustvu najbližih članova porodice, rođaka, komšija i školskih drugova.Još 10. novembra, oko podneva, Mićo je pod zagonetnim okolnostima pronađen bez svesti u metalnoj cisterni u krugu fabrike „Odžačar kotloremont“ u Drakčićima, u kojoj je kao učenik treće godine auto-limarskog zanata obavljao praktiču nastavu.
Boreći se za njegov život, lekari su danima vitalne funkcije održavali aparatima. Ipak, nisu mogli pouzdano da saopšte šta je pravi uzrok dečakovog kritičnog stanja.
- Obdukcija je, nažalost, pokazala samo da je neposredni uzrok smrti oštećenje moždanih funkcija i moždanog tkiva usled višeminutnog nedostatka kiseonika. Dečak je imao i vodu u plućima pošto je u cisterni u kojoj je pronađen kako bez svesti leži na trbuhu, inače
bilo pet centimetara vode. Rezultati toksikoloških ispitivanja, međutim, biće poznati tek za nekoliko dana – rekao nam je dr Dragan Arsić, direktor Zdravstvenog centra „Studenica“ u Kraljevu.
Mada istražni organi vode opsežnu istragu, još nije utvrđeno šta se tog kobnog dana dogodilo u krugu fabrike u kojoj je Mićo dolazio na praksu. Prema priči njegovih starijih kolega – radnika ove fabrike, Mićo je tog dana na praksu došao vidno bled, žaleći se da mu nije dobro. Potom je nekud zagonetno nestao, da bi ga posle petnaestak minuta radnici pronašli kako bez svesti leži u velikoj, još nezavršenoj, metalnoj cisterni.
Prema prvim, nezvaničnim rezultatima uviđaja, na dečakovom telu nije bilo tragova nasilja. Kasnija ispitivanja u kraljevačkom Zdravstvenom centru, bar u tom trenutku, pokazala su da nije bilo ni trovanja, kako se najpre pretpostavljalo.
Zašto se i kako dečak obreo u toj cisterni ni do danas nije utvrđeno, mada su istražni organi obavili uviđaj, saslušali sve svedoke, a mesto nesreće obišli su i inspektor rada, republički prosvetni inspektor, kao i veštaci čiji će nalazi svakako doprineti rasvetljavanju zagonetne tragedije.

PROPUSTI
ODMAH po prijavi tragedije, pozvao sam prosvetnog inspektora da utvrdi eventualne propuste u izvođenju praktične nastave. Inspektor, međutim, nije utvrdio nikakve propuste. Sve drugo je stvar istražnih organa – kratko kaže Nenad Slavković, načelnik Odeljenja Ministarstva prosvete u Raškom okrugu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak