Povećanje penzija samo s neplaniranom inflacijom

Dnevnik 25.11.2008 15:29
Povećanje penzija samo s neplaniranom inflacijom


Već u četvrtak će se znati da li će i za koliko penzije u Srbiji naredne godine biti povećane.

Naime, ukoliko se na sednici Vlade Srbije usvoji predlog budžeta za narednu godinu tačno će se znati da li i koliko je sredstava planirano za redovno zakonsko usklađivanje penzija 1.aprila i 1.oktobra 2009.godine ili će, pak, i ono biti odloženo, u skladu s ranije najavljenom odlukom da će penzije do oktobara naredne godine biti "zamrznute".

Prema izjavama, nakon što je Srbija sklopila dogovor sa MMF-om, iznos na čeku za više od 1,6 miliona penzionera u Srbiji trebalo bi da ostane isti u narednih godinu dana, a to znači da će prosečna penzija od oko 21.707 dinara biti ista i u oktobru 2009.godine. U isto vreme najniža penzija, koju prima oko 500.000 penzionera, iznosiće 11.180 dinara. Ako se Vlada Srbije bude držala tog dogovora onda nema ništa od redovnog usklađivanja penzija , već će se ići na kvartalno preispitivanje, pa ako se "pojavi" mogućnost, penzije će se povećati za nekoliko procenata,a ako ne, onda će ostati iste kao i sada. Potpredsednik Vlade Srbije i lider PUPS-a dr Jovan Krkobabić ocenjuje da Vlada Srbije neće dozvoliti da inflacija u narednoj godini obezvredi penzije , nego će sigurno na vreme preduzeti sve mere da do ovakvog scenarija ne dođe.

- Konkretno, to znači da će penzije mirovati na nivou koji je postignut u novembru ove godine ili još konkretnije novembarski ček svakog penzionera u Srbiji uvećan je za 14,13 odsto u odnosu na onaj iz prethodnog meseca. Ovo povećanje sastoji se od redovnog usklađivanja koje je prema zvaničnim statističkim podacima iznosilo 4,13 procenata, a onih 10 posto predstavlja vanredno povećanje prema koalicionom programu. Istih tih 10 posto oko kojih su se lomila mnoga koplja i za koje smo se tvrdo borili. Nažalost, inflacija već deluje, ali ipak ne u meri koja bi već sada obezvredila pozitivne efekte postignute vanrednim povećanjem penzija. Vlada će kvartalno ocenjivati socijalno ekonomsko stanje u zemlji i shodno tome će pravovremeno reagovati i u odnosu na plate i penzije. Jer, recimo, ako dođe do probijanja planirane inflacije, što bi obezvredilo sva primanja, jasno je da će Vlada na to morati da reaguje - objašnjava Krkobabić.

On tvrdi da nigde nije rečeno da se penzionerske prinadležnosti naredne godine neće menjati. Naprotiv, ističe Krkobabić, rečeno je da će Vlada pratiti situaciju i preuzimati odgovarajuće mere kako bi se zaštitio položaj penzionera i zaposlenih.
- Od projekta po kome se prosečne penzije dovode do nivoa od 70 odsto prosečne plate se nije odustalo. Svetske ekonomske prilike, međunarodni aranžmani koje sklapa vlada, učinili su da se samo vremenska skala ovog uslađivanja pomeri. Tokom cele naredne godine analiziraće se naša makroekonomska situacija, a od oktobra naredne godine svakako će doći do pozitivne korekcije penzija u procentu koji bude moguć. U 2009. ćemo raditi na temeljnoj reformi penzijsko invalidskog sistema i verujem da ćemo do kraja naredne godine, a najdalje do prvog polugodišta 2010. imati sistem koji će dati odgovore na sva bitna pitanja iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja na bazi standarda i pozitivnih rešenja koje poznaje savremena Evropa, naravno uz uvažavanje određenih specifičnosti, koje se moraju uzeti u obzir u penzionom sistemu Srbije - rekao je Krkobabić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak