Lobiranje za 50.000 dolara

Večernje novosti 25.11.2008 14:56
Lobiranje za 50.000 dolara


Vlada Srbije potpisala je ugovor o lobiranju sa američkom firmom ”30 point stratedžis” iz Merilenda, koja bi trebalo da ”podigne imidž Srbije” u američkim medijima. Kompanija ”30 point stratedžis” treba da se bavi promocijom srpskog ekonomskog razvoja, predstavljanjem turizma i napora Srbije da se pridruži Evropskoj uniji, a objašnjavaće i koliko je urađeno da se uhvate optuženi ratni zločinci.
Srbiji trebalo bi da se pojavljuju u ”Njujork tajmsu”, ”Volstrit džurnalu”, magazinu ”Forčn”, u ”Čikago tribjunu”, TV emisiji ”Šou Čarlija Rouza”.
Kompanija ”30 point stratedžis” će dobijati 50.000 dolara mesečno da pomogne Srbiji da ”prevaziđe pristrasnost američkih medija”.

Srbija u Vašingtonu ima svog komercijalnog predstavnika za lobiranje i propagandu. To je kompanija ”Barbur, Grifit i Rodžers”, sa kojom je ugovor potpisan u julu 2006. i važi do januara 2009. godine. Srbija ovu firmu za lobiranje plaća 60.000 dolara mesečno. Neizvesno je da li će ugovor biti produžen, jer se ne vidi pravi učinak aktivnosti ove kompanije.

- U Srbiji vlada velika zabluda oko lobiranja u američkoj politici - smatra dr Srđa Trifković, urednik u časopisu "Kronikl" iz Rokforda kod Čikaga. - Lobiranje je vrsta neformalnog uticaja na političare i politiku, ali i profesionalni posao, kojim se bave registrovane agencije i pojedini bivši kongresmeni i senatori. Lobiranje se plaća, jer se očekuje da afirmiše pojedine interese i utiče na političare da zauzimaju određene stavove.

Trifković naglašava da, prema američkom "cenovniku", ozbiljne kompanije i agencije za političko lobiranje naplaćuju svoj angažman oko 3 miliona dolara godišnje. Kako Srbija to nije mogla da plati, angažovala je manje moćne agencije za lobiranje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak